zaterdag 19 maart 2016

Het boek dat nergens over gaat



Net het Boekenweekgeschenk gelezen, “Broer” van ene Esther Gerritsen. Gelezen is eigenlijk een te groot woord. Ik heb het begin gelezen, de eerste 20 bladzijdes. Daar kwam ik met moeite doorheen. Vervolgens heb ik de rest globaal gelezen. De meeste daarop volgende bladzijdes las ik op een manier zoals een vogel over de daken vliegt. Hij ziet de daken en neemt in vogelvlucht waar wat er gebeurt. Ik sloeg zo nu en dan een bladzijde over, omdat hetgeen wat ik zag zo saai was dat ik het niet langer kon verdragen deze rommel te moeten lezen, al was het maar een zin.
Zelden heb ik een zo slecht boekenweekgeschenkje gelezen.  Wat een waardeloos niemendalletje is dit! Als ik boekhandelaar zou zijn, zou ik me schamen dit boekje cadeau te moeten geven aan mijn klanten. Het deed me denken aan de films van Woody Allen die ook nergens over gaan. Het verschil is wel dat Woody Allen erin slaagde de high societykringen waarin hij verkeerde te ironiseren. Dat lukte deze Esther niet. Ik heb nergens ironie geproefd. Daarvoor was het te serieus geschreven. Nu ik erover begin na te denken, denk ik dat ze het misschien wel ironisch zou kunnen hebben bedoeld. Een vrouw die broer heeft waar ze nooit naar om kijkt en omdat haar broer zijn been verliest, nu de volle aandacht krijgt en zelfs de aandacht van de familie waar zij voor werkt als financieel directeur. Ik heb deze ironie niet gevonden en het is mij volkomen onduidelijk wat de boodschap is van dit verhaal. Volgens Tzum, een literair weblog, zou Esther een uitstekend boek hebben geschreven. De auteur van dit artikel heeft mij echter niet kunnen overtuigen. Het enige argument dat hij hanteert is dat Esther excelleert in het schrijven van natuurlijke dialogen. Deze zouden dan ontsporen en dat is  dan het probleem waar het verhaaltje over gaat. Ook in andere recensies komt dat argument aan de orde: de dialogen. Het thema zou zijn de familieverhoudingen die op scherp komen te staan door een ongeluk.
Misschien ben ik een buitenbeentje om even in de terminologie van Esther te blijven, maar ik blijf bij mijn standpunt dat dit een flutverhaal is dat niets om het lijf heeft. Het zet me niet aan het denken, het heeft geen filosofische diepgang. Datgene wat Esther overkomt, kan iedereen overkomen. Ik geef toe dat de dialogen vrij natuurlijk overkomen, maar het verhaal is een prul.

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...