dinsdag 6 mei 2014
Ruslands gouden scarabee
Veel mensen maken zich ernstige zorgen om de kritieke situatie in Oekraïne. Amerikanen beweren dat we moeten oppassen voor de Russen en tegelijkertijd zouden we ons geen zorgen moeten maken omdat de NAVO immers zou zorgen voor onze veiligheid. De nieuwe boeman is weer in het leven geroepen. Een bekende uitspraak is echter: “Drank maakt een Rus sentimenteel, maar een Amerikaan agressief.” Een dronken Amerikaan begint meteen te schieten; een dronken Rus begint te huilen. De Rus wordt niet voor niets altijd vergeleken met de beer. De beer is rustig en eet het liefst zijn honing, maar wanneer de beer boos wordt, hoed u dan!
Vanmiddag hoorde ik op Radio 1, weer eens een belachelijk en idioot commentaar op de huidige situatie in de Oekraïne. De man beweerde dat de tegen Rusland gerichte sancties grote negatieve gevolgen zouden hebben voor de Russische economie. Het tegendeel is echter het geval. Juist het heffen van sancties tegen Rusland heeft ertoe geleid dat Rusland in een veel sneller tempo maatregelen doorvoert die het toch al van plan was door te voeren. Rusland wordt op zichzelf teruggeworpen waardoor het gedwongen wordt eigen producten te produceren.
Een aantal voorbeelden. Rusland creëert in snel tempo een eigen internet. Rusland voert op zeer korte termijn een eigen creditcardsysteem in. Last but not least voert Rusland de roebel in als gouden standaard. Dat laatste is inmiddels vrijwel ingevoerd. De eerste stap is gezet. Gisteren, 5 mei 2014, heeft Poetin zijn handtekening gezet onder een wet die stelt dat vanaf nu Russische producten alleen nog kunnen worden betaald in Roebels. Volgens James Sinclair, een Amerikaans econoom, zijn de gevolgen voor Amerika desastreus. De prijs voor benzine zal worden verdriedubbeld met als gevolg dat de Amerikaanse economie ineenstort. Wat Kadahffi eens heeft willen invoeren en moest bekopen met zijn dood, is nu toch uiteindelijk door Poetin bewerkstelligd. Dat is pas de eerste stap. De tweede stap zal zijn dat Rusland zijn goud opvraagt in Amerika. Duitsland en China hebben dat inmiddels al gedaan. Amerika kon hier niet aan voldoen. Duitsland zou pas over zeven jaar zijn goud mogen zien. Stel dat meer landen hun goud willen zien…
Rusland zou Europa kunnen laten betalen in euro’s, maar als de beer boos wordt, vraagt het goud in plaats van Euro’s. De derde stap is dat Rusland zich terugtrekt uit de Wereldbank. Hierdoor is het niet meer gebonden aan het IMF. Volgens deskundigen is Poetin in 2007 al begonnen met de invoering van dit soort maatregelen. Bijkomend voordeel is dat Rusland vrijwel geen schulden heeft, terwijl Amerika een buitensporige schuld heeft.
In de Egyptische mythologie werd de scarabeel als een heilig dier beschouwd. De Scarabee was verbonden met de God Chepri, de God van de opgaande zon. Iedere dag werd een nieuwe zon geschapen. De mestballen werden gezien als de zon en hierdoor als Chepri. Geld is poep, mest, het slijk der aarde. Rusland heeft de gouden scarabee ingevoerd, de gouden standaard die verbonden is met de Russische Roebel. Hierdoor zal de zon, Ra, in Rusland stijgen.
Het is beter een slechte vrede te hebben dan een goede oorlog. Bismarck heeft ooit gezegd: “er zijn verschillende methodes om een beer uit zijn nest te halen, maar er is geen enkele manier om hem weer terug in zijn hol te dringen.” Napoleon is ooit tot Moskou gekomen, maar de Russen verbrandden nog liever hun stad dan hem over te geven aan de vijand. Napoleon trof een lege stad. Er viel niets te winnen. Hij kwam gedesillusioneerd terug in Frankrijk met nog maar een paar honderd soldaten.
Dat Rusland nu wat extra vliegtuigjes laat vliegen langs de kust van Californië is niets anders dan het maken van een lange neus naar Amerika. Tegelijkertijd kunnen we dit zien als een afleidingsmanoeuvre. Kortom: dat Amerika het onderspit delft is zeker. Voor degenen die nog niet overtuigd zijn: googel even naar de Russische parade van 9 mei en zie hoe Russische vrouwen paraderen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Europa, een valse belofte
Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...
-
Dinsdag 9 januari. Ik ben weer aan het werk. Ik geef les aan Oekraïense jongeren. Ik probeer ze wat Nederlands bij te brengen. Op dins...
-
In Trouw van 6 januari jl. las ik dat Rob de Wijk zich niet langer richt op een man, Poetin, maar op een duo, Poetin en Trump. Inte...
-
Op 5 juni 2016 stemde Zwitserland over de invoering van een basisinkomen. In diverse Nederlandse kranten verscheen dit nieuws en ook op...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten