donderdag 24 mei 2018

Wie is de schurk?


Er is weer nieuws over de MH-17. Rutte breekt zijn staatsbezoek af en er wordt meteen een vergadering belegd. Er zou zekerheid zijn over de herkomst van de Bukraket. De raket zou afkomstig zijn uit Koersk.  Men zou de herkomst hebben vastgesteld via dashcams van automobilisten. Zogenaamde deskundigen zouden urenlang hebben zitten staren naar beelden van allerlei automobilisten die hun filmpjes op YouTube hebben gezet.

Vanzelfsprekend vind ik het - net als vele anderen - afschuwelijk wat er is gebeurd, desalniettemin geloof ik helemaal niets van het idee dat Rusland (mede)schuldig zou zijn aan het neerhalen van de MH-17. Iedereen die dat wel gelooft - en er schijnen zelfs mensen te zijn die denken dit zeker te weten - is ofwel dom, ofwel naïef. De Russische regering heeft met dit ongeluk niets te maken. De reden is dat de Russische regering er geen enkel belang bij heeft om iets dergelijks te doen. De Oekraïense regering heeft er daarentegen wel een belang bij. Zij zou de vinger kunnen wijzen naar Rusland. Toch denk ik dat de Oekraïense regering evenmin schuldig is. Daar is deze regering te dom voor. Blijft over: een ongeluk. Dit scenario is ook al door meerdere deskundigen geschetst. De separatisten hebben de raket afgevuurd, maar een verkeerd doelwit gekozen. Daarbij acht ik het niet uitgesloten dat er Russen bij betrokken waren, maar deze Russen stonden niet onder controle van het Kremlin. In Rusland kan alles. Dat weet iedere Ruslandkenner.

Indien er sprake is van een ongeluk, kan de Nederlandse regering niets beginnen. De Amerikanen hebben in het verleden meerdere keren per ongeluk vliegtuigen uit de lucht geschoten en zeker bij een situatie was sprake van officiële in dienst zijnde militairen. De Amerikanen zijn nooit ter verantwoording geroepen.

Het zou erg dom zijn de betrekkingen met Rusland - die al op een dieptepunt zijn beland - nog verder te verslechteren.

Tenslotte heeft iedereen recht op wraak en is de eis om de schuldigen te straffen volkomen gerechtvaardigd. Wanneer een  naast familielid van mij bij deze ramp zou zijn omgekomen, zou ik de dader persoonlijk de nek willen omdraaien. Toch gebiedt de ratio prudentia. Als we immers nog verder doorredeneren, dan ligt de schuld niet bij de directe daders, maar bij de aanstichters van het conflict. Dat zijn wij zelf. De Nederlandse regering steunt de Amerikaanse regering bij vrijwel al haar acties. Het zijn de Amerikanen geweest die de Separatisten indirect in het leven hebben geroepen. Zij staan aan de basis van de opstand in Oekraïne en enkele Europarlementariërs hitsten de boel nog eens extra op. De vraag is altijd: wie is de grootste schurk? de opdrachtgever of de uitvoerder? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...