vrijdag 3 maart 2017

Natasha's waarheid



In de Moscow Times van 2 maart jl. las ik een paradoxale paradox. Een tegenstelling die schijn is, die niet echt is en die tegelijkertijd zichzelf uitvlakt. Het woord paradox betekent letterlijk “tegen mening”. In het bewuste artikel “Moscow says the NYT Reported Fake News About Russia’s War on Fake News” is te lezen dat de Russische regering nepnieuws maakt van echt nieuws dat in feite nepnieuws is. Kortom: al het nieuws is geen nieuws, want iets wat nep is, is niet echt en bestaat niet. Je zou ook kunnen zeggen dat er volgens Moskou diverse waarheden bestaan die in feite geen waarheden zijn.  

De metafoor uit de inleiding van het artikel maakt deze paradoxale werkelijkheid op een intrigerende manier aanschouwelijk. Dr. Strange valt in een caleidoscopisch gat dat uiteindelijk de pupil van zijn bloedeigen oog blijkt te zijn.

De Pravda, opgericht in 1917 door de Bolsjewieken, bestaat nog steeds. Ironisch genoeg betekent het woord pravda waarheid. De Pravda vertelde tot 1991 de waarheid van de Partij. Vanaf 1991, het moment waarop het wilde kapitalistische westen toesloeg onder leiding van Jeltsin die een zetbaas was van de Amerikanen, ontstond er een andere waarheid, een andere Pravda. Ook daaraan kwam een eind. Inmiddels leven we in een tijd waarin de waarheid wordt verdoezeld, verdraaid, verborgen en verdonkeremaand. Eindelijk zien we in praktijk gebracht wat Nietzsche ooit beweerde: de waarheid bestaat niet. Niets is wat het lijkt.

De strijd tegen de waarheid is begonnen. Natuurlijk is propaganda een middel dat honderd jaar geleden al is ingezet. Zowel communisten als kapitalisten gebruikten propaganda om hun doelen te bereiken. Het verschil tussen vroeger en nu is dat berichten zich sneller verspreiden, grotere doelgroepen bereiken en regeringen officieel met elkaar de strijd aangaan om uit te maken wat echt is of niet. Moskou voert nu campagne om het nepnieuws te ontmaskeren en vanzelfsprekend komt al het nepnieuws uit het westen.

In de winter van 1982 zat Natasha in groep 6. De juffrouw vertelde de klas dat Rusland goed zorgde voor al haar burgers en dat alle kinderen blij moesten zijn om in dit prachtige Rusland te wonen. Overal ging het goed. Natasha stak haar vinger op en deelde de juffrouw mee dat het bij haar thuis helemaal niet zo goed ging. Het was koud en er was niet altijd eten. Deze waarheid, de waarheid van Natasha, kwam niet verder aan het licht. De uitspraak van Natasha was slechts een rimpeling aan de oppervlakte van een rustig meer. Haar ouders kregen bezoek van de directrice van de school. Natasha’s waarheid verdween. Toch is de Russische staat er nooit in geslaagd Natasha tot rust te brengen. In Rusland bestaan altijd Natasha’s en zij dansen niet alleen hun eigen dans, maar ook hun Russische dans.

In mijn kinderjaren werd mij verteld dat het rode gevaar ieder moment kon toeslaan. Mijn vader had het overigens niet alleen over het rode gevaar, maar ook over het gele gevaar. Hij twijfelde: welk gevaar was groter? Hoewel de Sovjet Unie in de jaren zeventig wel degelijk een grootmacht van betekenis was, heeft het nooit gevaar opgeleverd. Nu is dat gevaar er nog minder. Rusland besteedt hooguit een tiende van datgene wat Amerika besteedt aan militaire uitgaven. Toch wordt ons door de strot geduwd dat Rusland gevaarlijk is. 
De westerse journalisten mogen dan grappen maken over het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken dat zich nu bezighoudt met een nieuw project, namelijk het aan de kaak stellen van nepnieuws, de grootste clown van deze tijd is Donald Trump die het bedriegen van mensen en het verdraaien van waarheden tot een tweede natuur heeft gemaakt.
De uit het noorden afkomstige trol eet niet langer mensen, is uit het sprookje ontsnapt en heeft zichzelf verkocht aan de hoogste bieder. De trol is diplomaat geworden, geschiedvervalser. Gelukkig zijn er nog steeds dichters die zingen en zullen Natasha’s altijd dansen. Een onbekende dichter uit Rusland, Igoriwanowitsch Kobzev, heeft ooit geschreven:
“Als een zin van mijn gedichten ooit zal worden gezongen door mijn vijanden, dient het volk al mijn gedichten te verbranden.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...