donderdag 9 april 2020

Corona, aanleiding van een toenemend nationalisme

In de geschiedenis kennen we de pest. Het woord 'pest' heeft als connotaties 'besmetting'', 'vijand', ''dood' en nog wel wat meer. Na de pest is naar mijn idee het woord 'Corona' nummer twee als meest afschuwelijke woord in de geschiedenis van de afgelopen 2000 jaar. Sommige mensen zullen zeggen dat een oorlog erger is. Mee eens, toch kunnen we een oorlog zien. Corona zien we niet. We zien de beelden van de ic's, we lezen de berichten in de krant. Tegelijkertijd weten we niet of onze buren besmet zijn en of we misschien zelf besmet zijn. Wat nog erger is: er gaan niet eens zoveel mensen dood aan corona. Toch zeggen regeringen dat Corona gevaarlijk is. Toch zeggen regeringen dat we anderhalve meter afstand moeten nemen. Toch zeggen regeringen dat we de winkels moeten sluiten., de scholen moeten sluiten, de cafés moeten sluiten. Kortom, we weten niet wat corona is en voorlopig zullen we het niet weten, maar we kunnen wel een ding weten: het is niet alleen corona. Corona is alleen het woord. Achter dit woord verschuilt zich van alles...... In een aflevering van de Ommekeer van 9 april 2020 spreken twee mensen over de gevolgen van Coronoa. Wat deze beide mensen ons vertellen, is niet zo bijzonder, afgezien van een aspect: Pieter Cobelins vertelt in de vijftiende minuut dat we afstand moeten nemen van Microsoft, Amazon en al die andere Amerikaanse bedrijven. Hij zegt dat dit soort bedrijven fantastisch zijn, maar dat zij continu snuffelen in onze systemen. Tot voor kort vond de regering en ook Pieter Cobelins dat niet zo erg. Nu kennelijk wel. Wat is er veranderd? Het lijkt er steeds meer op dat landen zich in zichzelf keren. Het nationalisme dat de jaren dertig van de twintigste eeuw kenmerkte, is weer terug. We zien eveneens dat ieder land in Europa zijn eigen maatregelen treft en dat het noorden nu tegenover het zuiden staat. Dat laatste was altijd al zo, maar is nu op de spits gedreven.

Veruit de meeste mensen willen graag meer veiligheid en daarbij denken we aan de bedreiging door  computervirussen en niet zozeer aan een ziektevirus, terwijl een ziektevirus voor veel meer onrust zorgt en zelfs voor een economische achteruitgang van 5 tot 10 %. Daar blijft het niet bij. Ieder land sluit zijn grenzen en volgt alleen nog maar de stem van zichzelf. De buren worden niet langer verwelkomd, maar tegengehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...