zondag 13 april 2014

Jasna Polana



De dichter is schilder, de schilder dichter. Het verhaal is beeld, het beeld verhaal. Zo is er het beeld van mensen die samen thee drinken en met elkaar praten over het leven, hun familie, maar ook over kunst en literatuur. De Russische Muiderkring vond niet plaats op een slot, maar op het platteland, o.a. op het landgoed van Tolstoi, Jasna Polana waar schrijvers elkaar regelmatig ontmoetten en tijdens de theemaaltijd spraken over van alles en nog wat. 

Veel mensen denken dat Russen uitsluitend wodka drinken. Natuurlijk drinkt een Rus wodka, maar zeker niet iedere dag, alcoholisten uitgezonderd. Een Rus drinkt thee. In feite drinkt een Rus geen thee, nee, hij eet thee. “Padiom kushem zhai!”. (Laten we thee eten!). Een Russische theetafel is iets heel anders dan een Japanse theeceremonie of een Engelse high tea. In Rusland drinken de mensen bij voorkeur thee uit een samowar. Men eet daarbij diverse soorten hapjes. Pirog is het belangrijkste. Een goede theetafel zonder pirog bestaat niet. Pirog is een traditioneel Russisch gerecht en kan op verschillende manieren worden gemaakt. Iedere vrouw moet in staat zijn pirog te maken.

Gontsjarov was ooit in Londen, maar was niet tevreden over de thee. Hij vond deze thee een zwarte mixtura die meer op koffie leek dan op thee. Zelf serveerde hij zijn gasten de duurste en de beste thee die in Rusland te krijgen was. Hij heeft ooit gezegd: “Echte thee drink je alleen in Rusland”.

Er is geen leven zonder kunst. Kunst ontstaat uit bezieling en in geen enkel land is meer geschreven over de ziel dan in Rusland. Bezieling vind je overal, net als thee.  

Een oude Chinese dichter uit de Handynastie heeft ooit gezegd: “Het eerste kopje maakt mijn keel en lippen nat, het tweede kopje laat mijn eenzaamheid verdwijnen, het derde onderzoekt mijn binnenkant, het vierde bezorgt mij zweet zodat alle trieste en slechte gebeurtenissen verdwijnen in de bergen, het vijfde kopje spoelt mij schoon, het zesde brengt mij in de hemel en het zevende brengt mij alleen nog frisse wind . De wind tilt mij in zijn handen”.

In Manhatton is jaren geleden een café-restaurant opgericht door joodse Russen, genaamd “Samowar”. Hier komen Russen samen, maar ook beroemde Amerikaanse kunstenaars en schrijvers. De Russen  verdrinken hun heimwee met behulp van thee. Er wordt gesproken over kunst en literatuur, een Jasna Polana in New York. 

Helaas is het onder de huidige omstandigheden lastig in Nederland een soort Jasna Polana op te zetten. Het zou echter wel goed zijn wanneer we een soort Hollands-Russische Jasna-Polana zouden hebben. Tijdens het drinken van thee komen mensen bij elkaar. Zo ontstaat meer begrip voor elkaar en misschien ook eens wat meer liefde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...