maandag 16 mei 2016

Nico in Panama



De Pickwick Papers was een feuilleton dat Dickens in 1936 in maandelijkse afleveringen zou laten verschijnen. Uiteindelijk werd het de eerste roman van Charles Dickens die nog in datzelfde jaar verscheen. De roman was getiteld The Posthumous Papers of the Pickwick Club, ook wel The Pickwick Papers (Nederlands: De nagelaten papieren van de Pickwick Club). Intussen hebben we in Trouw geen maandelijks feuilleton, maar een dagelijks feuilleton dat eveneens leidt tot een roman, maar dan eentje waarin werkelijkheid en fictie met elkaar verweven zijn.
Ooit was er een Romeinse Keizer. Hij dacht na over zijn slaven. Hij dacht erover na dat hij al die slaven eten moest geven en kwam tot de conclusie dat hij hierdoor niet rijk kon worden. Hij kon ze niet slaan, omdat ze anders gewond zouden kunnen raken en ze niet meer konden werken. Hij bedacht het volgende: ik laat ze allemaal vrij en geef ze een cent voor iedere steen die ze mij brengen. Nu hoefde hij ze geen eten meer te geven. En in korte tijd werd hij erg rijk. Zo ging het ook met de Stichting Solidaridad waarvan Nico R. de enige is die weet hoe alles werkt. Nico noemt dergelijke ideeën solidariteit. Hij laat de boeren in Nicaragua en Honduras en nog een aantal van die landen niet voor zich werken. Hij betaalt ze een paar centen voor iedere kilo koffie en 1 cent per kilo bananen. Op die manier gaan ze niet dood en wordt Nico rijk. Om dat voor de buitenwereld te verbergen, bedacht Nico een internationaal labyrint. Hij opende een keukentje in Hong Kong en drie achterkamertjes in de vorm van een trust in Zuid-Afrika. Nico moet hebben gedacht dat een trust mensen wel vertrouwen schenkt. Nu ja, in ieder geval had hij er zelf wel vertrouwen in. Hij kende dat verhaal van die Romeinse keizer.
Ja, en de mensen kochten bananen die o.k waren en op de pakken koffie prijkte de naam van onze grote schrijver Multatuli die zo veel geleden had dat hij in 1860 een roman publiceerde over de misstanden in ons Insulinde. Dus die pakken bieden solidariteit. Nico geloofde heilig in deze formule en bedacht dat Panama nog niet zo’n gek landje was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...