donderdag 23 december 2021

Een vreemdeling in dystopia

 

Op Radio 1 werd op 23 december 2021 de volgende stelling gelanceerd: ‘We moeten ons leven anders inrichten door corona.’ Die stelling was het rechtstreekse gevolg van de visie die binnen het Kabinet de ronde doet. Waarom zouden we ons leven anders moeten inrichten? Is dit een nieuwe maatregel?

 

Ooit werd de journalistiek beschouwd als de vierde macht. Inmiddels is daar niets van over. De journalistiek is een verlengstuk van de politiek geworden, met name als het gaat om corona. Zo nu en dan wordt er een dekseltje opgelicht: Panamapapers en de toeslagenaffaire, maar over het algemeen is de journalistiek niet kritisch. Heeft Goebbels niet ooit gezegd: ‘Geef mij de media en ik maak van de mens een stel domme varkens’.

 

In India is er helemaal niets aan de hand. Daar is slechts 30 % gevaccineerd. In Japan waar meer mensen zijn gevaccineerd, is er ook niet zo heel veel aan de hand. In Israël begint men nu met de vierde prik, terwijl het aantal gevallen even hoog of alleen maar hoger wordt. Omikron zou kunnen zorgen voor een kantelpunt, maar wederom wordt de bevolking angst aangejaagd, terwijl er steeds meer tekenen zijn dat Omikron je niet ziek maakt. Het gaat dan ook niet om de ziekte, maar om de kans om ziek te worden. Ziekte hoort echter bij het leven.

 

We leven in een dystopische wereld. Wat te denken van het volgende citaat dat op dezelfde 23ste december in een artikel in Trouw te lezen was:  ‘’In de stadswijk Valby, net buiten het centrum van Kopenhagen, schuifelt een rij bemondkapten tussen twee dranghekken door en op een keurige anderhalve meter afstand richting een witte tent. Vanaf daar worden ze naar een van de testbarakken geleid. Bij binnenkomst worden ze in het systeem aangemeld, vervolgens lopen ze door naar een van de per barak twaalf frisse medewerkers in blauw die ze een wattenstaafje in de neus duwt en dan staan ze alweer buiten.’

 

In Denemarken test men 500.000 mensen per dag, terwijl al meer dan de helft is geboosterd en het aantal ziekenhuisopnames niet stijgt. In Nederland hebben we oversterfte en ik vermoed dat Denemarken daar ook last van heeft, maar die wordt niet veroorzaakt door corona. In Denemarken mag je als gezond mens geen onderwijs meer volgen, je paspoort niet meer verlengen en de toegang tot het openbaar vervoer en de bank wordt je ontzegd.

 

De dialoog, ofwel het debat is totaal verdwenen. Mensen met een andere visie worden geframed, dan wel genegeerd. Er zijn slechts zeer weinig kritische mensen die de kans krijgen hun mening te ventileren. Zo was er een tijdje terug een debat in de Balie waar o.a. Ira Helsloot aan deelnam. Een Belgische lector gezondheidswetenschappen, Sam Brokken, is gevlucht naar India. Hem werd het leven in België onmogelijk gemaakt. Helene Fischer heeft een mooi liedje gemaakt: 'Wach auf!' Maar iedereen slaapt.

 

In heel Europa is de overheid een onzichtbaar, onbetrouwbaar bureaucratisch monster geworden. Dagelijks lezen we in de krant over Kafkaëske taferelen. In Nederland worden we geregeerd door een minister-president die zich als een kameleon met gemak aan elke politieke verandering aanpast en doet alsof hij het geheugen van een goudvis heeft.

 

We hebben te maken met exorbitant hoge energieprijzen die zijn veroorzaakt door de regering. We hebben te maken met hoge huizenprijzen die eveneens zijn veroorzaakt door de regering. Er is sprake van een achteruitgang in onderwijs. Steeds meer ouders wijken uit naar commerciële bijlesinstituten.

 

We hebben te maken met een crisis die is veroorzaakt door de politiek en als straks Poetin besluit Oekraïne binnen te vallen, is dat de schuld van de V.S. en Europa. Iedereen met maar een beetje verstand kan namelijk zien wat er aan de hand is. De NAVO blijft oefeningen houden in de Zwarte Zee en in de Baltische Staten. Stel dat de Russen oefeningen zouden houden in Mexico. Het is evident dat de Russen nu een rode lijn hebben getrokken. Mocht het zover komen, wat ik overigens niet geloof, dan zit Europa zonder gas en zullen miljoenen mensen sterven door de kou. Dat scheelt weer in de testfaciliteiten.

 

Ik zal mij in ieder geval nooit aanpassen aan dit systeem. We zijn op weg een totalitaire samenleving te worden. Nog even en je moet overal op straat je QR-code laten zien en heb je die niet, dan word je naar een kamp gestuurd. In Australië is het al zo ver. Hannah Arendt is door het gros van de politiek al volledig verbrand. Haar boeken zullen binnenkort worden verbannen.   

 

Ik heb geen QR-code en zal mij met hand en tand verzetten tegen repressie. Ik ben een mens en geen product. En wat betreft de media.... slaap zacht!

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...