donderdag 5 januari 2017

De helden en het systeem



De nieuwe helden zijn zij die tegen het systeem strijden. Het systeem, dat is de bestaande orde. Dat neemt niet weg dat organisaties als IS, die zichzelf eveneens strijders noemen, in orde zijn. Integendeel: zij zijn criminelen. De vraag is wie een grotere crimineel is: IS of de staat die IS heeft gecreëerd. De staat is immers oppermachtig en iedereen, elke organisatie, die oppermachtig is, is per definitie crimineel. Zij doet alles om haar macht te behouden. Daarbij is het evident dat nogal wat  criminele organisaties in feite worden ondersteund door de staat. Naar mijn idee had de Maffia allang niet meer bestaan, wanneer de staat dat zou hebben gewenst.

Een terrein waar de staat heel goed in is, is propaganda. Hierop heeft de staat een monopolie. De burger leest zijn kranten, maar de vraag is welke berichten hij krijgt voorgeschoteld en wat daarin staat. Een goed voorbeeld daarvan is de propaganda die wordt verspreid over Rusland. Vrijwel iedere dag lezen we negatieve berichten in de krant over Rusland en wanneer mensen de mogelijkheid hebben op dergelijke berichten te reageren en het opnemen voor de Russen, worden ze weggezet als Kremlintrollen. Een woord dat suggereert dat deze mensen zouden worden betaald door Poetin. Dat is natuurlijk aperte onzin. Ik heb diverse keren kritisch gereageerd en word absoluut niet betaald door wie dan ook. 

Ik weet dat er wel degelijk mensen zijn die worden betaald door het Kremlin om propaganda te verspreiden, maar dat is even zo goed het geval in omgekeerde richting, sterker nog: het kapitaal in omgekeerde richting is groter. Aan tafel hebben we het wel eens over dit thema. Als iemand in Rusland komt en hij neemt een kijkje op het platteland, zal hij inzien dat Russen nooit de behoefte hebben de wereld te veroveren. Mensen leven in een klein dorpje vredig met elkaar en zonder veel techniek. In de meeste dorpen in Rusland is er ondertussen ook internet, maar er wordt nog maar weinig gebruik gemaakt van het nieuwe medium. Vergelijk dat eens met een gemiddeld dorp in de V.S. Daar lopen nog steeds met pistolen rond alsof ze nog in het wilde westen wonen.
De vijanden van het westen wisselen nogal eens. Tijdens Obama stond Rusland op plek 1, tijdens Trump is deze plek ingenomen door IS. Doordat de V.S. beschikken over de meeste militaire middelen en ook nog eens de beschikking hebben over het meeste geld, vormen zij de grootste bedreiging voor de wereldvrede en zijn zij daarmee de grootste vijand van de mensheid. Ik bedoel daarmee niet de Amerikanen die er wonen, maar de gevestigde orde, zij die het heft in handen hebben. De V.S. hebben meer dan 900 bases in ca. 130 landen. Rusland bezit bases in niet meer dan 5 landen. Als de Amerikanen ergens komen, gaan ze nooit meer weg. Duitsland is in feite een provincie van Amerika geworden. Ook Japan is een bezet land. Weliswaar hebben beide landen eigen regeringen, maar deze regeringen staan onder supervisie van de V.S. Nederland, België, Denemarken, heel de Europese Unie, danst volgens het schema van de V.S. en de NAVO. De nieuwste loot zou Oekraïne moeten worden. Op de Krim zouden de Amerikanen geruisloos de plek van de Russen innemen. Daar hebben de Russen een stokje voor gestoken, met alle gevolgen van dien. De hele Russische bevolking moet nu bloeden als straf voor het mislukken van de totale verovering van Oekraïne. Oekraïne is in feite Amerikaans geworden; Odessa staat nu onder supervisie van een in Amerika opgeleide crimineel die daarvoor een tijdje president mocht zijn van Georgië. Georgië, pendant van het Amerikaanse Georgia, Georgië die op instigatie van de NAVO een oorlogje begon in Abchazië met als doel de Russen de schuld te geven. Saaskasvili staat nu op de lijst van gezochte misdadigers in datzelfde Georgië.
Het Warschaupact werd opgericht na de NAVO, niet andersom. Zodra het Warschaupact was opgericht, betichtte het westen Rusland ervan het communisme te willen verspreiden, met behulp van het leger. Hier is sprake van een cirkelredenering. Creëer een legermacht die leidt tot het creëren van een vijandelijke legermacht en beweer vervolgens dat die eerste legermacht is opgericht om de tweede te bestrijden. Lachwekkender kan niet.

Natuurlijk probeerde het communisme bewegingen in andere landen te steunen. Het communisme is een ideologie en een wezenlijk kenmerk van een ideologie is dat deze zichzelf ziet als superieur aan andere ideologieën. Inherent daaraan is het willen verspreiden van deze verlichte ideeën. Het is evident dat het communisme, of zo men wil, het socialisme niet per se tot doel had de wereld beter te maken. Dat zou wel moeten, maar alle ideologieën hebben eveneens nog een ander kenmerk gemeen: machtiger willen zijn dan anderen, wederom inherent aan het superioriteitsidee.

Het kapitalisme is geen ideologie, maar een wezenskenmerk van de mens.  Je zou kunnen zeggen dat kapitalisme natuurlijk is. Kapitalisme gaat uit van het recht van de sterkste. Daarom hoeft het kapitalisme zichzelf niet te verspreiden en zijn er geen stichtingen of partijen aan wie de kapitalisten geld doneren. Het kapitalisme bestaat sinds mensenheugenis en is alom aanwezig, ook in Noord-Korea. Geld verspreidt zich alleen met als doel de sterken nog sterker te maken. De sterken, de mensen met het vele geld realiseren zich dat ze niet zonder zwakken kunnen. Er zijn immers arbeiders nodig die voor hen werken. De moderne slavernij. Werden de slaven in de tijd van de Romeinen nog geslagen, tegenwoordig worden ze gepaaid. Geef ze een caravan, een autootje en een televisie en ze zorgen ervoor dat de riolering en het licht blijven werken. Dat is het idee.

Ironisch, in feite cynisch is dat juist in Rusland het Groot Kapitaal oppermachtig is. Juist daar is op dit moment de tegenstelling tussen arm en rijk het grootst van alle westerse landen. Een procent bezit meer dan 60 % van alle rijkdom van dat land. Tegelijkertijd is Rusland nog steeds een land met een hoog opgeleide bevolking. Er zijn meer mensen universitair geschoold dan in Nederland. In de leeftijdsgroep 25-34 jaar heeft 55 procent hoger onderwijs gehad. Slechts drie OESO-landen doen het beter. (Bron:  Prospekt 2012)

Het cynisme zegeviert; de mooie wereld behoort tot de wereld van de sproken. Zijn er dan geen helden meer? Zijn er geen mensen die strijden tegen de boze wereld van het kapitaal? Ze zijn er wel degelijk. Anonymus, Edward Snowden, klokkenluiders in het algemeen, sommige lieden binnen splinterpartijtjs en bepaalde schrijvers. Deze helden zullen er altijd zijn. Niet alleen kapitalisme is een wezenskenmerk van de natuur, ook balans. De natuur gebruikt al haar middelen om de wereld in balans te houden. In de strijd tussen licht en donker, zal het donker nooit volkomen overheersen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...