woensdag 11 januari 2017

De Rusland-Amerikalijn



Wisseling van de wacht: Obama, de zogenaamde kampioen van de vrede, de man die nooit verder kwam dan “yes, we can” en in de praktijk niet in staat was een speech te houden zonder spiekbriefje, moet plaats maken voor een zakenmannetje dat van zichzelf beweert een kampioen te zijn in het creëren van banen, een banenwonder. De lange zwarte lat verandert in een kwabbig kaaskopje wiens voorouders afkomstig zijn uit het land van Hitler. Het Trumpje schijnt zijn speeches uit te spreken zonder briefjes, maar dat is vermoedelijk het gevolg van de ervaring in het uitschelden en commanderen van zijn personeel.

Natuurlijk had Obama geen problemen met de CIA of de FBI, twee clubs waar geweld niet wordt geschuwd en die al meerdere coups hebben geënsceneerd in diverse buitenlanden, waar ook ter wereld. Obama liet zich altijd van zijn meest lichte zijde zien, misschien omdat nogal wat zwarten een Michael Jacksonsyndroom hebben: ze willen liever wit zijn. Dat was ook al zo in China, ten tijde van de eerste dynastieën. De donkere kant was de keerzijde: invallen in Libië, Irak, Tunesië, Syrië, Egypte, Oekraïne.

Hoewel de NAVO en daarmee de V.S. in het openbaar IS aanvallen, hebben ze IS in feite zelf gecreëerd en zien ze Rusland nog steeds als hun grootst vijand. Je zou zelfs kunnen spreken over de Rusland-Amerikalijn in plaats van over de Holland-Amerikalijn. Is er sprake van een haat-liefdeverhouding?

Vandaag las ik een interessant artikel over de cyberoorlog die in de machtswisseling tussen de lange lat met de twee gezichten en het op geld beluste neefje van Dagobert dat ondanks dat hij Donald heet, er toch in is geslaagd een kluis te maken waarin hij zich kan manifesteren tussen groene briefjes.
De digitale wereld is in Rusland later begonnen, maar inmiddels hebben nogal wat Russen zich hieraan beter aangepast dan de gemiddelde Amerikaan. Dat komt natuurlijk doordat Russen zich van oudsher in korte tijd moesten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Zodoende hebben ze hier een betere vaardigheid in gekregen. Wat ik niet wist is dat Rusland inmiddels al beschikt over een internetindustrie die in omzet groter is dan die van de VS. In 2014 zouden Russische internetbedrijven al een omzet hebben gehad van 143 miljard dollar (135 miljard euro), zo’n 8,5 procent van het Russische bbp, terwijl Google in 2015 een omzet van 75 miljard dollar behaalde. Rusland schijnt na olie, gas en grondstoffen – en wapens – al veel geld te verdienen aan internet. De Russische zoekmachine Yandex zou groter zijn dan Google, en VKontakte (het Russische Facebook) zou meer Russische gebruikers hebben dan dan de dienst van Mark Zuckerberg. IN Rusland mag dat zo zijn, maar er is ook nog een wereld buiten Rusland. Google is absoluut groter dan Yandex. Alleen in Rusland niet.

Een verschil tussen Rusland en het westen is dat hier vrijwel alles is gedigitaliseerd en online is. In Rusland houdt men de zaken liever binnenshuis. Er gaan nog maar weinig lijntjes naar buiten toe, zodat de kans dat een of ander ministerie door buitenlanders wordt gehackt minder groot is dan in het westen.

Mochten de Russische geheime diensten zijn begonnen met een achterstand, nu loopt zij voorop, conform de wet van Murphy.  Dat is de nieuwe lijn: cyberoorlog. Russen zouden geheime gegevens hebben over Trump en de een na de andere hack wordt bekend gemaakt, zonder dat er enig tastbaar bewijs wordt geleverd.

De Russische werkelijkheid is ingewikkeld/ Rusland kent verschillende werkelijkheden. Er is de werkelijkheid van het Kremlin, de werkelijkheid van Poetin, die van de oppositie, die van het volk en die van de oligarchen. Zo zijn er nog honderden werkelijkheden. Alle werkelijkheden kunnen worden verdraaid. Het kunnen verdraaien van de werkelijkheid kunnen de Russen nog beter dan de Amerikanen. De ziekenhuizen zouden uitstekend zijn, maar als je er een kijkje gaat nemen; zien die er toch iets anders uit. Vrijwel alle ziekenhuizen beschikken over een lift, maar er bestaan ziekenhuizen waarvan de lift al maanden niet meer werkt en de röntgenafdeling zich op de 2e etage bevindt zodat sommige zieken op hun knieën de trap op moeten kruipen. Het personeel helpt niet, want daar wordt het niet voor betaald. Vrijwilligers kennen ze in Rusland niet, want als we kijken naar het salaris van een verpleegkundige is dat al vrijwel niets, zodat je net zo goed kunt zeggen dat al het personeel van de ziekenhuizen werkt voor een appel en een ei.

Russen zijn niet alleen goed in het verdraaien van de werkelijkheid, maar ook in misleiding. Maar ja, wat is eigenlijk het verschil? Het verschil is dat misleiding binnen de Russische geheime diensten is verheven tot een hogere kunst. Het Kremlin mag dan spreken over een heksenjacht als het gaat om het beschuldigen van Rusland van het zwartmaken van Trump, eigenlijk is het ook een heksenjacht. Rusland is een tovenaar en wel eentje met veel toverstokjes. Al die toverstokjes dienen verschillende doelen. Het ene stokje is om het eigen volk te misleiden, het andere is om Amerika te misleiden en weer een ander dient ervoor om intern, binnen het Kremlin, bepaalde mensen te misleiden.

De rest van de wereld is er maar druk mee. Vooral de media, want hoewel de Amerikanen wat minder goed zijn in magie, beheersen ook zij in enigerlei mate de kunst van de misleiding. Hier heet het niet zo zeer misleiding, maar manipulatie en intimidatie. Men tracht Trump niet alleen te misleiden, maar ook te manipuleren en te intimideren. Wie spint hier garen bij? Trump zeker niet. De Russen ook niet. Blijven over: de CIA en de FBI en zekere leden in de Amerikaanse politiek en de schoothondjes eromheen.

De Rusland-Amerikalijn is een nieuwe episode begonnen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...