zondag 15 januari 2017

Trumpen



Er is een nieuwe periode begonnen: de trumptijd. We kunnen nu trumpen, aantrumpen, optrumpen, overtrumpen, achtertrumpen en intrumpen. Ik stel me zo voor dat aantrumpen zoiets zou kunnen betekenen als aanpakken. De vraag is vervolgens wat er moet worden aangepakt. De Mexicanen, de muur tussen de Mexicanen en de Amerikanen, de Chinezen of nog iets anders waarvan we het bestaan nog niet kennen.  Optrumpen zou opstomen kunnen betekenen. Alles moet worden opgestoomd, opgetrumpt. Er moet meer worden gewerkt. Amerikanen die nu twee baantjes hebben om te kunnen rondkomen, moeten drie banen nemen. Heel Amerika moet er werk bij krijgen. Trump heeft zichzelf uitgeroepen tot Gods eigen banenkampioen. Met andere woorden: er moet worden opgetrumpt. Optrumpen zou echter ook kunnen betekenen: opstoten, optrekken tegen iedereen die het niet eens is met het nieuwe trumpen, het Trumpiaans model. Trump zou kunnen besluiten op te trumpen tegen de Chinezen. Zij hebben immers al laten weten dat ze niets voelen voor een eendimensionaal beleid, een zogenaamd Trumpiaans model. Overtrumpen kan zijn overtroeven. Iedereen die het niet eens is met het Trumpiaans model, moet worden overtroefd, ofwel: overtrumpt. De Chinezen kunnen niet alleen te maken krijgen met het optrumpen van de Trumpiaanse troepen, de Trumpiaanse idee, maar zouden zomaar kunnen worden overtrumpt. Vlak trouwens de Russen niet uit. Trump mag dan goede maatjes zijn geweest met Poetin. Dat hoeft niet te impliceren dat hij het Poetiniaans model zou moeten omarmen. Hij is immers nu de baas van de wereld. Wat wil je nog meer als je in meer dan 130 landen bases hebt. Wie kan dat zeggen? Dat is er maar een en dat is Trump. Dus Poetin komt alleen im Frage als dat past binnen het Trumpiaans model, zo niet, dan wordt hij overtrumpt.
Achtertrumpen is vrij makkelijk verklaarbaar. Dat is gewoon achter Trump aanlopen. Ik ben benieuwd wanneer Europa daarmee begint. Achter iemand aanlopen doet men in Brussel toch heel graag. We hebben dat in de afgelopen jaren goed gemerkt. Een eigen beleid was weliswaar wel aan de orde, maar alleen wanneer dat betrekking had op gebieden met een maximum bereik van zo’n  2000 km van Brussel. Alles wat verder weg ligt, valt niet onder de jurisdictie en laat men kennelijk over aan de Amerikanen. Dat zullen dan de Trumpianen zijn. Ik vermoed dat Europa wel donders snel het achtertrumpen zal omarmen als zijnde een nieuwe filosofie, die van het trumpisme.
Blijft over het intrumpen. Dat is niets anders dan de bal inkoppen. Ja, in deze tijd van het voetbal, moeten we de bal kunnen inkoppen. Laat dat maar aan de Trumpianen over. Zij kunnen dat goed. Trump zelf heeft daar ongetwijfeld een cursus ingegeven in een door hemzelf geopende school à raison van 200 dollar per uur per kandidaat. Intrumpen doet Trump echter niet met zijn hoofd, maar via het maken van vogelgeluidjes, zogeheten tweets. Trump is daar een meester in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...