dinsdag 13 mei 2014

Vergaande gevolgen

Niet alleen Oekraïne wordt en is verdeeld, maar ook de ruimte. Rusland heeft vandaag te kennen gegeven dat het een eind wil maken aan de langdurige samenwerking met Amerika en de E.U. met betrekking tot het ruimtestation. Dat is een grote klap voor westerse wetenschappers. Het ruimtestation was grotendeels een Russisch project. De Russen hebben dit ruimtestation gelanceerd en het zijn ook de Russen die als enigen in staat zijn mensen van en naar het ruimtestation te brengen. Ik wist tot vandaag niet eens dat het ook dankzij de Russen is dat Amerika ooit op de maan heeft kunnen landen. Het hoofd van de beroemde Geneefse deeltjesversneller is een Rus. De raketmotoren die Amerika gebruikt, zijn afkomstig van Rusland.
De westerse propagandamachine heeft ervoor gezorgd dat vrijwel niemand weet heeft van dit soort zaken. Veel Nederlanders en Amerikanen hebben het idee dat Rusland achterloopt op technologisch gebied. Het tegendeel is het geval. Meer dan de helft van de Russische bevolking is universitair geschoold.  Daar kunnen wij alleen maar van dromen. Daar bestaat ook geen vmbo, kader en basisopleiding. Iedereen bezoekt dezelfde school. Er bestaat wel onderscheid in klassen, maar iedereen volgt dezelfde leerstof. Iedereen leert gedichten uit het hoofd. Veel baboesjka's kunnen nog steeds moeiteloos een aantal gedichten reciteren. Hier wordt daar vreemd tegen aan gekeken.  Ik heb er bewondering voor en pleit voor de invoering van het leren van gedichten uit het hoofd. Moslims kunnen over het algemeen feilloos bepaalde citaten uit de Koran reciteren. Dat is ook knap.

Maar goed, terug naar het onderwerp: ruimtevaart en technologie. Rusland stopt het project in 2020. Misschien dat de Amerikanen zich ooit nog eens op het achterhoofd zullen krabben. Het ligt voor de hand dat de Russen samen gaan werken met Iran en China. Dat zou er nog wel eens toe kunnen leiden dat de voorsprong die Rusland nu heeft op het gebied van de ruimtevaart, iets groter wordt. Amerika heeft de zoveelste stap gezet richting ondergang. De staatsschuld is zo hoog dat Amerika in feite failliet zou moeten zijn, maar men drukt gewoon geld bij en zolang de rest van de wereld dit accepteert is er niets aan de hand. De vraag is echter tot hoelang de wereld dit goed vindt.

Rusland zou zich graag willen onttrekken aan het systeem, maar is tegelijkertijd afhankelijk van ditzelfde systeem. Daarbij komt dat Poetin en zijn clan corrupt zijn en bezittingen hebben in het oude Europa. China onttrok zich deels aan het systeem.  Rusland zal zijn maanbases wel bouwen, met of zonder China. De vraag is welke rol Amerika en Europa in de toekomst zullen spelen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...