zondag 18 maart 2018

Forum voor democratie is links en progressief


In het afgelopen jaar zagen we een toenemende demonisering van het Forum voor Democratie. Sylvain Ephimenco stelt dit probleem aan de orde in zijn column in Trouw van 15 maart jl. In zijn column somt Sylvain 8 incidenten op waarin sprake is van demonstraties tegen en verstoringen van bijeenkomsten van FvD. Zelfs de minister van binnenlandse zaken waarschuwt tegen het zogenaamde gevaar van Forum voor Democratie. Het heeft er alle schijn van dat Forum voor Democratie van stuivertje heeft gewisseld met De Partij van de Vrijheid. De partij wordt beschuldigd van het hebben en promoten van fascistische ideeën en het gedachtengoed van FvD zou ultrarechts zijn. Die beschuldigingen zijn echter uit de lucht gegrepen. Forum voor Democratie is een progressieve partij en voorstander van het betrekken van de burger bij de politiek.
Kennelijk heeft geen van de demonstranten zich ooit verdiept in de ideeën van Forum voor Democratie. Ik doe een greep uit het verkiezingsprogramma dat te vinden is op de site van FvD: voor de invoering van een gekozen burgemeester, open sollicitaties voor publieke functies, voor een bindend referendum naar Zwitsers model, voor een gekozen minister-president, tegen de uitbreiding van de E.U., herinvoering van de basisbeurs, voor onderwijs naar Fins model, stimuleren van werkgelegenheid, voor aanpakken van Oost-Europese detacheringsconstructies, waarborgen van de privacy, voor terugdringen van bureaucratie in de zorg en de macht van de zorgverzekeraars beperken, behoud van een goed sociaal vangnet, inzetten op duurzame groei, vereenvoudiging van het belastingstelsel, invoering digitale democratie, legalisering soft drugs, invoering grenscontroles.
De meeste van deze ideeën zijn beslist niet rechts. Het rechtse karakter zou zichtbaar zijn in twee programmapunten: minder belasting en het behoud van de Nederlandse cultuur. Ik denk dat niemand tegen minder belasting kan zijn. Er zijn echter wel mensen die van mening zijn dat Nederland op den duur een smeltkroes van diverse culturen moet worden. Deze mensen zijn er voorstander van dat iedere vluchteling, politiek of economisch, toegelaten moet worden tot Nederland en andere West-Europese landen. Dat is hun goed recht. Net zo goed als het hun recht is om te pleiten voor de versmelting van culturen. Het doet me denken aan het China van Mao. Daar droeg iedereen hetzelfde uniform en moest iedereen hetzelfde denken. Ik zie een ontwikkeling die ertoe leidt dat mannen en vrouwen niet meer bestaan. Een goed voorbeeld is het feit dat de aanhef ‘Dames en heren’ vervangen is door ‘beste mensen’. Nog even en ‘mensen’ is vervangen door ‘kameraden’. De blanke zal over honderd jaar niets meer zijn dan een randverschijnsel.    
Is dat erg? Is het erg dat er op den duur nog maar een geslacht bestaat? Is het erg dat er nog maar een cultuur zou kunnen bestaan? Ja en nee, dat hangt af van de eigen visie ten aanzien van dit verschijnsel. Ik zou het erg vinden. Ik houd van cultuur en vind het prettig om kennis te maken met culturen en denkbeelden van anderen. Naar mijn idee veroordeelt Forum voor Democratie de moslim, de hindoe, de Chinees en de Afrikaan niet. Zij discrimineert niemand. Het enige waar Forum voor Democratie voor staat, is het behoud van cultuur. Deze partij is de enige partij die het niet prettig vindt dat culturen met elkaar versmelten. Zij constateert ook dat mensen verschillend zijn. Is dat idee per se rechts? Het wordt door bepaalde groepen in de samenleving voorzien van een rechts etiket, maar in wezen is het niet rechts. Rechts houdt in: het verbieden van mensen die anders denken dan jij. Dat is precies wat de zogenaamde antifascistische partijen doen. Zij willen andersdenkenden het woord ontnemen. Zodra iemand een andere visie heeft, moet hem de mond worden gesnoerd. Dat deed Stalin ook. Dat doen de machthebbers in Saoedi-Arabië ook. Forum voor Democratie doet dat niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...