zaterdag 9 februari 2019

De troebele blik van de Volkskrant op de Russische politiek


Op zaterdag 17 november zag ik op de site van De Volkskrant een videoreportage over Tataren. In de stad Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, een deelrepubliek binnen de Russische Federatie, ondervroeg een jonge verslaggever een activist over de acties die hij onderneemt om op te komen voor de Tataarse cultuur. Er werd verteld dat er een nieuwe wet is gekomen die zou inhouden dat er nog maar een taal zou mogen worden onderwezen: het Russisch. Tegelijkertijd werd verteld dat het Tataars wel degelijk mag worden onderwezen, maar dan vrijwillig. Ik heb dat even nagezocht en er is in 2017 inderdaad een wet gekomen die toestaat dat er op vrijwillige bases Tataars mag worden onderwezen. Iedere leerling heeft het recht om twee per week op school Tataars te leren. Poetin heeft het zelfs persoonlijk toegezegd: ieder volk in Rusland heeft het recht om twee per week les te krijgen in de eigen taal. Dat staat als zodanig in de grondwet. De vraag is dus waarom deze ex-leraar geschiedenis acties voert om op te komen voor zijn eigen cultuur. De vraag is bovendien waarom een Nederlandse verslaggever in dienst van de Volkskrant naar Kazan is getogen om een dergelijke reportage te maken.
In Nederland mogen Friezen ook les krijgen in het Fries. Dat is dan meestal twee uur in de week. Als dat meer zou zijn, zou dat ten koste gaan van andere vakken. Dat is nu precies wat er hier aan de hand is. Voordat die wet van 2017 was ingevoerd, werd er op sommige scholen in Tatarstan zes uur per week Tataars gegeven. Sommige ouders protesteerden daartegen. Ze waren het er niet mee eens dat er zoveel tijd naar het Tataars zou gaan. Stel dat er in Friesland op school zes uur in de week les gegeven wordt in de Friese taal, dan zouden er waarschijnlijk ook veel ouders bezwaren indienen tegen deze praktijk. In Nederland kan dat overigens niet. De Volkskrant biedt de lezer/kijker echter een zeer eenzijdige kijk op deze kwestie.
Wanneer leerlingen een vak volgen, moeten ze ook slagen. Wanneer leerlingen Tataars volgen, moeten ze daar examen in doen. Het aantal examenkandidaten dat slaagde voor Tataars, was significant laag. Daardoor besloot een aantal scholen het vak niet meer aan te bieden. In de reportage wordt deze reden niet genoemd. Tevens dienen ouders toestemming te geven om hun kinderen Tataars te laten leren. Niet iedere ouder wil deze toestemming geven. De actiegroep eist dat onderwijs in Tataars verplicht wordt gesteld.
Het is evident dat het voor alle inwoners van Rusland belangrijk is om Russisch te leren. Veel Tsjetsjenen, Kalmukken en Tataren trekken weg uit hun eigen omgeving, uit hun eigen deelrepubliek om ergens anders geld te verdienen. Dat is dan vrijwel altijd in Moskou, in Saratov en andere steden die in het westen liggen. Wanneer die mensen geen Russisch spreken, komen ze niet aan de bak. We vinden Tataren, Kalmukken en Tsjetsjenen overal in Rusland.
Wat ook niet wordt genoemd, is het feit dat ieder volk binnen de Russische Federatie bepaalde rechten worden toegekend, behalve het Russische volk. Kennelijk zijn die rechten voor de Rus vanzelfsprekend. Toch worden ze niet genoemd. Daarbij is het relevant te weten dat de meeste deelrepublieken in verhouding meer geld krijgen uit Moskou dan Rusland zelf, laten we zeggen het kerngebied, het westen.   
Tenslotte is het de vraag door wie deze actiegroep wordt gesteund. Er zijn in Rusland veel NGO’s die erop uit zijn het gezag in Moskou aan te tasten. Vrijwel alle NGO’s zijn tegen Poetin, tegen de huidige regering. Het zou mij daarom niet verbazen wanneer dit soort actiegroepen gesteund wordt met geld uit het westen. Het westen heeft de Sovjet Unie uit elkaar laten vallen. Met name de Amerikanen zorgden ervoor dat de macht van de Sovjet Unie ineengeschrompeld is tot die van een bananenrepubliek uit de achtertuin van Uncle Sam. De beer is echter weer opgekrabbeld en kan zich weer vrijwel meten met de Grizley uit de V.S. Iemand moet wel blind zijn wanneer hij niet ziet dat de Amerikanen erop uit zijn Rusland aan zich te onderwerpen. Fase 1 was het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Fase 2 is volop aan de gang: stoken in Tsjetsjenië, stoken in Oekraïne, stoken in andere deelrepublieken. De mensen die in de deelrepublieken wonen, realiseren zich niet welke toekomst hen te wachten staat zonder Rusland. Kijk naar de economie van al die voormalige deelrepublieken: Kirgizstan, Tadzjikistan, enz. In Oekraïne is het een zooitje en hebben de mensen het er minder goed dan ten tijde van de Sovjet Unie. Toen was de situatie overigens precies andersom: in Oekraïne ging het destijds beter. Het enige land waar het nu redelijk gaat is Kazachstan.
De Amerikanen hebben de indianen de reservaten ingedreven. Ze zouden het ook kunnen doen met de Tataren, de Kalmukken, de Tsjetsjenen en vele anderen.
Mijn conclusie is daarom dat deze reportage veel zaken onderbelicht laat en dat deze reportage eenzijdig is en beschouwd kan worden als pure propaganda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...