zondag 25 oktober 2020

O! Die Russen weer…

 

Hans de Bruin, hoogleraar technische bestuurskunde aan de TU Delft, schreef een essay over de zogenaamde Verdeelde Staten. Hij bedoelt hiermee dat er in de V.S. grote verdeeldheid bestaat tussen de republikeinen en de democraten en suggereert dat er hoe dan ook weer een nieuwe Trump opstaat, die ofwel links ofwel rechts kan zijn.

In die zin heeft Hans de Bruin volkomen gelijk. We zien dat het verschil tussen links en rechts aan het vervagen is, niet alleen in de V.S., ook hier. Groen Links ontpopt zich steeds meer als een liberale partij met een groen sausje en de VVD manifesteert zichzelf als de nieuwe Groenen op rechts.

In zijn essay maakt Hans de Bruin duidelijk dat de burger zich steeds meer laat leiden door zijn eigen gelijk en dat de technologie hem een handje helpt om zijn gelijk te krijgen door via algoritmes en zoekmachines hem precies datgene te laten vinden waarnaar hij op zoek is. Ook daarin ben ik het met hem eens en ik deel het idee dat zogenaamd populisme, overigens een term die bedacht is om de vijanden van het bestaande systeem in een kwaad daglicht te stellen, zowel links als rechts kan zijn.

Hij structureert zijn verhaal door een zestal punten te benoemen en die stuk voor stuk uit te werken. In het zesde punt komt een volledig onvoorziene aap uit de mouw. Hans de Bruin laat de Russische trollen weer eens opdraven. Het zou de Russische trol zijn die de tegenstelling opstookt. Wederom is het de Rus die het kwaad in de wereld brengt. Wederom worden de Russische trollenfabrieken van stal gehaald, alsof er in het westen geen mensen bestaan die de Russische bevolking trachten te beïnvloeden, alsof de V.S. en de E.U. geen propaganda bedrijven.

Ik citeer: “de Russische trollen. Die presenteren zich op internet als Amerikanen en zijn vooral actief rond onderwerpen die Amerika diep verdelen. Ze geven misleidende informatie en stoken tegenstellingen op. Bovendien wekken ze de indruk dat er heel veel steun is voor radicale opvattingen.” Waar is het bewijs, mijnheer De Bruin? Ik citeer: “hoewel er geen samenwerking tussen Trump en Moskou werd geconstateerd.” Staan die bewijzen misschien in geheime rapporten?

Vervolgens schrijft Hans dat je in Rusland trol kunt zijn van beroep. Inderdaad. We noemen dat gewoon propaganda. Hier bestaat dat ook. Hier worden de leugens eveneens verspreid. Wat ik dan vrij ironisch vind, is dat Hans schrijft dat “we ons niet laten misleiden door trollen.’ Als dat zo is, dan moet Poetin dat toch wel weten… Dan kunnen de trollenfabrieken gewoon worden opgeheven. Misschien moeten wij onze NGO’s dan ook maar eens opgeven.  Tenslotte komt de vraag aan de orde of in Nederland polarisatie kan optreden. Volgens Hans is het antwoord: nee. Volgens mij is het antwoord: Ja. We zien in het huidige Europa juist een steeds grotere polarisatie. We mogen in Nederland dan veel kleine partijtjes hebben, fragmentatie, maar we zien toch ook kluwens ontstaan aan de linker- en de rechterkant. Wat in Frankrijk gebeurt, kan hier ook gebeuren.

De onzin en de algoritmen worden gecontroleerd door degenen die de macht hebben. Trollen komen uit de oude wereld en maken deel uit van sprookjes. Wellicht wordt het tijd die trollen wat meer te voeden – ik doel daarmee niet op de fictieve trollenlegers die Hans in Moskou waarneemt - maar op de oertrollen, de trollen die zich losmaken uit de sproken en zich verzetten tegen de onzin die mensen als Hans de Bruin uitkramen.  

Dordrecht, Orlando Furioso

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...