dinsdag 2 januari 2024

Democratieën kennen geen kantelpunten

De NOS, onze Nederlandse staatsomroep, heeft weer eens een artikeltje over democratie geplaatst. De aanleiding is dat er in 2024 in veel landen verkiezingen plaatsvinden en die landen vertegenwoordigen meer dan de helft van de wereldbevolking. Daarbij zou er sprake zijn van een verschuiving van democratie naar autocratie. Ik ben absoluut geen voorstander van autocratie, maar we weten dat Plato democratie niet hoog in het vaandel had staan, sterker nog: hij was een tegenstander van democratie en Plato is niet zomaar iemand. Hij wordt na 2000 jaar nog steeds gelezen en alom gerespecteerd door mensen die beschikken over enige algemene ontwikkeling, terwijl Biden over honderd jaar beslist in de vergeethoek is geplaatst.

Democratie zegt niet zo veel. Marlies Glasius, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, zegt en ik citeer: "Als het gaat over de kwaliteit van democratie, dan staren we ons te veel blind op verkiezingen. Verkiezingen zijn slechts één indicator van een functionerende democratie." De vraag is of er überhaupt ergens een goede democratie bestaat.

In de Nederlandse mainstream media lezen we vaak dat de Verenigde Staten een democratie zijn. Dat las ik ook in dit onderhavige artikel van de NOS. Dat is natuurlijk volkomen onzin.  Ik citeer John Morijn, hoogleraar recht en politiek in internationale betrekkingen aan de Universiteit van Groningen: “ hoewel de Amerikaanse democratie nog goed functioneert, worden de aankomende verkiezingen spannend voor de richting die het land opgaat. Het worden de belangrijkste verkiezingen voor iedereen die in de vrije wereld wil leven". In de V.S. gaat minder dan de helft van de bevolking stemmen. Dat impliceert dat er vrijwel geen draagvlak is. Mensen vinden het niet de moeite waard om te gaan stemmen. In de V.S. heeft de president een vetorecht en hij staat aan het hoofd van leger en politie. De V.S. doen waar zij zin in hebben en storen zich helemaal nergens aan. Ze hebben officieel 750 militaire bases in meer dan 80 landen, maar er schijnen nog zo’n 250 bases te zijn, wat bijlkaar het getal van 1000 bases oplevert. Dit land is het tegendeel van democratie. Als je daar macht wilt hebben, moet je eerst een aantal miljoenen op de bank hebben staan.

Uiteraard lezen we bij de NOS dat men zich zorgen maakt over de mogelijkheid dat Trump aan de macht kan komen. Als Trump inderdaad aan de macht komt en als hij inderdaad uit de NAVO stapt, is dat een grote stap voorwaarts op weg naar vrede. Trump is uiteraard een clown, maar wanneer hij de hulp aan Oekraïne stopzet, is dat een erkenning van de macht van Rusland. Rusland zal die oorlog sowieso gaan winnen.  Maar goed, hier gaat het nu even niet over. Waar het mij om gaat, is wat ik lees in dit artikel en dat is een hoop onzin.

Nog een voorbeeld van hetgeen deze Morijn zegt. Hij zegt dat Hongarije een autocratie is, terwijl dat niet waar is. Hij zegt dat de regering de controle heeft over de rechtspraak, door rechters te vervangen door niet-onafhankelijke mensen en door druk uit te oefenen op het maatschappelijk middenveld, maar hij vergeet te vermelden dat in Nederland de meeste rechters evenmin onafhankelijk zijn. Hij vergeet te vermelden dat er nogal wat NGO’s bestaan die totaal niet worden gecontroleerd, terwijl ze veel subsidie ontvangen. Tenslotte vergeet hij te zeggen dat wij lid zijn van de WHO, terwijl de WHO geen democratisch gekozen orgaan is en deze organisatie veel macht heeft.

Rusland is inderdaad min of meer een autocratie geworden en de verkiezingen daar zijn schijnverkiezingen, maar in Oekraïne is dat niet anders. Zelensky is eveneens een autocraat die zijn bevolking de slachtvelden opstuurt. Ik zie geen verschil.

Kortom, de NOS probeert de lezer weer wat op de mouw te spelden. Niet voor niets is de NOS een verlengstuk van de regering.

 

Dit is de link:

 

 

 

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2503484-het-grote-wereldwijde-verkiezingsjaar-2024-kantelpunt-voor-de-democratie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...