maandag 29 januari 2024

De wereldeconomie, een analyse

 

De lijst van landen m.b.t. het BBP   104,4 miljard = totale wereldeconomie

 

1.       V.S.                      339    miljoen inwoners                25,9 % van de wereldeconomie

2.       China                  1.400 miljoen                                16,9

3.       Duitsland           83 miljoen                                      4,2 % van de wereldeconomie

4.       Japan                  123 miljoen   (4230)                     4 %

5.       India                   1.428 miljoen  (3732)                   ca. 3,7 %

6.       U.K.                     67 miljoen          (3332)                 ca. 3 %

7.       Frankrijk             64 miljoen

8.       Italië                   58 miljoen

9.       Brazilië

10.   Canada

11.   Rusland              144 miljoen  (1862)                      ca. 1 %

 

De vraag is vervolgens welk land het meest productief is. Met andere woorden: het is niet alleen belangrijk om te kijken naar de absolute cijfers, maar ook naar de relatieve cijfers.

 

We zien dag China vier keer zoveel inwoners heeft in vergelijking met de V.S., terwijl het slechts 17 % van de wereldeconomie produceert.

We zien dat Duitsland een vierde van de bevolking van de V.S. heeft. Het zou dan ten minste 6 % van de economie moeten produceren, maar het produceert slechts 4 procent.

Japan doet het nog slechter. Er zijn meer mensen, maar er wordt minder geproduceerd dan in Duitsland.

Rusland heeft iets meer inwoners dan Japan, maar staat 11e op de lijst.

 

Hoe komt dat? Waarom kunnen de V.S. in verhouding veel meer produceren dan de rest van de wereld? Doordat in de V.S. een extreem kapitalistische moraal geldt. Er zijn vrijwel geen uitkeringen, dus mensen moeten wel iets doen. Veel mensen hebben twee of zelfs drie banen om rond te kunnen komen. Daarnaast speelt de dollar nog steeds een grote rol en de V.S. domineert de wereld en dat heeft effecten op de economie. De meeste miljardairs wonen in de V.S. Zij maken – verdienen is hier een onjuist gekozen woord – met een klein clubje extreem veel geld over de ruggen van de armen.

 

In Japan wonen relatief gezien veel ouderen. Daarnaast is de yen de afgelopen decennia behoorlijk in waarde verminderd.

 

Wat betreft Duitsland zien we dat dit land nu nog op plek 3 staat, maar het land is bijna failliet dankzij de huidige regering. Toch heeft Duitsland in verhouding tot Japan en de V.S. veel minder staatsschuld. Daar staat tegenover dat de Groenen druk bezig zijn de industrie af te breken, terwijl Duitsland nu juist een land is dat het hiervan moet hebben.

 

Rusland heeft waarschijnlijk helemaal geen 144 miljoen inwoners meer. Veel Russen zijn het land ontvlucht en er zullen waarschijnlijk 500.000 Russen zijn omgekomen in de oorlog met Oekraïne. In zekere zin kunnen we Rusland vergelijken met de V.S. Ook in dit land is een kleine club mensen die extreem rijk zijn, de oligarchen, terwijl de rest niets heeft.

 

Nederland staat in deze lijst op plaats 18. Het heeft 17,6 miljoen inwoners en produceert 1.092 miljard. Wij produceren dus de helft van hetgeen Italië produceert, maar we hebben minder dan een derde van het aantal inwoners. Dat impliceert dat we een veel hogere productiviteit hebben in vergelijking met Italië. We produceren een kwart van Duitsland, maar Duitsland heeft relatief gezien meer inwoners. We doen het dus eveneens beter dan de Duitsers. Ik heb de getallen even globaal vergeleken met de V.S. en ik schat in dat we het bijna net zo goed doen als de V.S. qua productiviteit.

Zwitserland dat op plaats 20 staat met slechts 8,7 miljoen inwoners, doet het nog veel beter. In feite verslaat dit land ons met straatlengtes en ik denk dat het in relatieve zin ook meer produceert dan de V.S. Datzelfde geldt ook voor Luxemburg dat niet in deze lijst voorkomt, maar dat met een half miljoen inwoners relatief veel voortbrengt. Deze twee landen hebben veel banken in hun systeem zitten. Landen die het in relatieve zin ook goed doen zijn: België, Noorwegen, Ierland, Zweden en Oostenrijk.

 

De bron waarop mijn redenering is gebaseerd is: Macht en welvaart in de wereld: de BBP top 30 - Doorbraak.be Hier vinden we ook de cijfers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...