woensdag 3 januari 2024

Parallellen in de geschiedenis

 

In de herfst van 2023 waren we in Mihla, Thüringen. We hebben toen voor het eerst de burcht in Creuzburg bezocht, zo’n 7 kilometer verderop en dat terwijl we al meer dan zes jaar in Mihla komen. Er was daar een klein museumpje en een pottenbakker. Bij de pottenbakker kochten we een botervloot en ik denk dat er nog wel wat zullen kopen, omdat deze man mooie dingen maakt. Over wat mooi is, valt te twisten. Laat ik daarom zeggen: de stijl die hij maakt, spreekt ons aan.

In het museum kochten we een boek over Heksen, ‘Die gantze Wahrheyt von den Hexen und deren Zaubereyn’, door Claus und Jörg Wolf Krämer. Ik ben er destijds meteen in begonnen, maar heb het niet meteen uitgelezen. Veel van hetgeen erin staat, wist ik al, maar vandaag heb ik het weer opgepakt en ik las het verhaal over ene Elisabeth van Thüringen, een Hongaarse koningsdochter, die op 24-jarige leeftijd aan haar einde kwam door toedoen van Konrad von Marburg. Deze Konrad was echt een schoft en op den duur is hij dan ook vermoord. Elisabeth moet een lieve vrouw geweest zijn. Zij baarde overigens voor haar 24ste al drie dochters en het schijnt dat er nog steeds nageslacht van in leven is. Zij wordt zelfs nu, in deze tijd, nog steeds aanbeden als een heilige.

Waar ik eigenlijk naar toe wil, is de parallel die de schrijver van dit boek op een gegeven moment trekt tussen paus Urban II en George W. Bush. Bieden riepen op een zeker moment: “Wie niet voor ons is, is tegen ons. De paus riep: ‘’….. hier zijn de vrienden van God, daar zijn Zijn vijanden!”, wat culmineerde in een kruistocht tegen Arabieren en Turken, terwijl Bush na de aanslagen van Nine Eleven verkondigde: “Or you are wit us, or you belong tot he terrorists”.

Beiden waren leiders en beiden hadden de macht het volk te misleiden. Er is nog een parallel en dat is de angst die gebruikt werd om mensen te manipuleren. We zien deze vorm van manipulatie in de hele geschiedenis. Er is wel een groot verschil tussen vroeger en nu en dat is de rol van de media. In de middeleeuwen was die vrijwel afwezig. Men moest het hebben van de kerken waar priesters en pastoors vanaf de kansels opriepen dat mensen moesten doen wat hen gezegd werd. Het wapen was de hel, de angst om in de hel te komen.

Tijdens de coronaplandemie – ik noem deze bewust ‘plandemie’, omdat ik vrijwel zeker weet dat deze gepland is – werd eveneens gebruik gemaakt van de angst als wapen. “Houd anderhalve meter afstand!’ ‘Je wilt anderen toch niet besmetten?!’ De media toonden beelden van overvolle ziekenhuizen, terwijl de werkelijkheid een andere was. Je mocht je oma niet bezoeken, maar iemand met een camera mocht er wel filmen. Direct na corona, kwam de oorlog in Oekraïne. Wat we regelmatig lezen en horen is: “Poetin zal niet stoppen. Na Oekraïne zijn de Baltische staten aan de beurt’’. Rusland heeft een economie ter grootte van de Benelux. Poetin is er niet eens in geslaagd om meer grondgebied te veroveren in het afgelopen jaar. Het land beschikt niet over de middelen. Toch zeggen zogenaamde deskundigen dat Poetin niet zal stoppen. Daarom moeten we geld geven aan Oekraïne, zodat Oekraïne onze belangen verdedigt. Uiteraard zijn het de belangen van de rijken, van de machtigen. Dat was ook al zo in de middeleeuwen.

Mensen hadden altijd angst, angst voor ziekte, angst voor de dood. In de middeleeuwen waren het de hemelse straffen van God, nu is het een land, Rusland of China, dat ons angst moet aanjagen.  

Daarnaast is er de andersdenkende, de dwarsdenker, degene die het niet eens is met de macht. Hij wordt zelfs gezien als de gevaarlijkste, gevaarlijker nog dan het leger van Poetin. In de middeleeuwen was hij de ongelovige, de eigenzinnige en ook nu is het de ongelovige. Hij die de mainstream media niet volgt, wordt liefst uitgebannen, wordt bij voorkeur gecensureerd. Vooral ten tijde van corona was dit goed merkbaar. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, riep: “Ik weet waar jullie wonen”. En “je kunt dansen met Jansen’. Met andere woorden: je kunt naar de disco, maar je moet wel eerst een spuit nemen.

Ik ga nog een stapje verder. De westerse machthebbers hebben totaal geen last van China of Rusland en de Russische en Chinese leiders hebben evenmin last van het westen. Zij zien elkaar niet als een vijand. Het volk wordt wijsgemaakt dat er vijanden zijn. De wapenindustrie draait op volle toeren. Het geld stroomt met bakken binnen, niet bij het volk, maar bij de rijken, bij de 0,01 % van de bevolking.

De bevolking is de dupe. Zij moeten dokken. Zij moeten belasting betalen. De vermogenden betalen vrijwel geen belasting.

Dat is altijd zo geweest. Het Vaticaan is altijd rijk geweest en had geen last van de pest, noch van een oorlog. Het zijn niet de kinderen van de rijken die naar de oorlog worden gestuurd, maar die van het klootjesvolk.

Dat zijn de parallellen in de geschiedenis.

 

Dordrecht, 3 januari 2024

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...