donderdag 10 mei 2018

Niets is wat het lijkt


Slangen die niet van huid kunnen verwisselen, gaan te gronde. Evenzo de geesten die men verhindert van mening te veranderen: zij houden op geest te zijn. (Nietzsche 1844–1900)

Wat is links en wat is rechts? Er is mij ooit verteld dat deze begrippen voortkwamen uit de portaalingangen van katholieke kerken. De rechter ingang was die van God, de linker die van de Duivel. Volgens de katholieken representeert God het goede en de Duivel het kwade. In die zin zou de Beweging van ’68 links moeten zijn. Zij kwam immers in opstand tegen het gezag, net als Lucifer deed tegen God. De vraag is of God werkelijk het goede was en is. Dankzij Lucifer kennen we het verschil tussen goed en kwaad. Voor de boeddhist bestaat dit verschil niet. De polarisatie is een van de wezenlijke verschillen tussen westers en oosters denken.

Communisten worden sinds meer dan 150 jaar gezien als links. Links zou progressief zijn en open staan voor andere meningen. Links zou pleiten voor gelijkstelling van man en vrouw, van homo en hetero. De  bolsjewieken die communistisch zouden zijn en stelden dat zij de arbeider zouden verheffen en gelijkstellen aan ieder ander in de samenleving, stuurden  andersdenkenden naar de kampen in Siberië. De bolsjewieken waren de opvolgers van de inquisitie.  

Sinds enige tijd noem ik Groen Links de Partij van de Grachtengordel, de partij die claimt voor gelijke rechten te zijn, maar in werkelijkheid juist het omgekeerde doet. Groen Links is alleen nog maar Groen en zeker niet links. Zij minacht de rechten van de arbeider en ziet zichzelf als een moraalridder die alle middelen geoorloofd acht om zijn doelen te verwezenlijken. D’66, de partij die vond dat het volk meer moest kunnen meepraten in de vorm van stemmingen via referenda, is nu degene die af wil van het referendum, omdat de uitslagen niet overeenkomen met hun eigen denkbeelden. Ik noem deze partij Nieuw Rechts.

In zijn column in Trouw van 15 maart jl. stelde Sylvain Ephimenco de toenemende demonisering van het Forum voor Democratie aan de orde. Thierry Baudet als een nieuwe demon, een nieuwe duivel die het opneemt tegen de gevestigde orde, tegen God. De partij wordt beschuldigd van het hebben en promoten van fascistische ideeën en het gedachtegoed van FvD zou ultrarechts zijn. Die beschuldigingen zijn volkomen uit de lucht gegrepen. Naar mijn idee is Forum voor Democratie een progressieve partij en voorstander van het betrekken van de burger bij de politiek.

Ik doe een greep uit het verkiezingsprogramma dat te vinden is op de site van FvD: voor de invoering van een gekozen burgemeester, open sollicitaties voor publieke functies, voor een bindend referendum naar Zwitsers model, voor een gekozen minister-president, tegen de uitbreiding van de E.U., herinvoering van de basisbeurs, voor onderwijs naar Fins model, stimuleren van werkgelegenheid, voor aanpakken van Oost-Europese detacheringsconstructies, waarborgen van de privacy, voor terugdringen van bureaucratie in de zorg en de macht van de zorgverzekeraars beperken, behoud van een goed sociaal vangnet, inzetten op duurzame groei, vereenvoudiging van het belastingstelsel, invoering digitale democratie, legalisering soft drugs, invoering grenscontroles.
De meeste van deze ideeën zijn beslist niet rechts. Het rechtse karakter is slechts zichtbaar in twee programmapunten: minder belasting en het behoud van de Nederlandse cultuur.
Is het per se rechts om op te komen voor de eigen cultuur, voor de eigen tradities? Is het per se rechts om tegen de uitbreiding van de E.U. te zijn? Ik vind dat niet. De E.U. is niet bepaald democratisch en mijns inziens vormt de democratie juist een kernwaarde van het progressieve denken. Er zijn echter mensen die van mening zijn dat Nederland op den duur een smeltkroes van diverse culturen moet worden. Deze mensen zijn er voorstander van dat iedere vluchteling, politiek of economisch, toegelaten moet worden tot Nederland en andere West-Europese landen. Dat is hun goed recht. Net zo goed als het hun recht is om te pleiten voor de versmelting van culturen. Mij doet het denken aan het China van Mao. Daar droeg iedereen hetzelfde uniform en moest iedereen hetzelfde denken.

Een ontwikkeling die parallel loopt aan deze oproep tot eenvormig denken, is het willen opheffen van de verschillen tussen man en vrouw. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat de aanhef ‘Dames en heren’ vervangen is door ‘beste mensen’. Nog even en ‘mensen’ is vervangen door ‘kameraden’. Is dat erg? Is het erg dat er op den duur nog maar een geslacht bestaat? Is het erg dat er nog maar een cultuur zou kunnen bestaan? Ja en nee, dat hangt af van de eigen visie ten aanzien van dit verschijnsel. Ik zou het erg vinden. Ik houd van cultuur en vind het prettig om kennis te maken met culturen en denkbeelden van anderen. Naar mijn idee veroordeelt Forum voor Democratie de moslim, de hindoe, de Chinees en de Afrikaan niet. Zij discrimineert niemand. Het enige waar Forum voor Democratie voor staat, is het behoud van cultuur. Deze partij is de enige partij die het niet prettig vindt dat culturen met elkaar versmelten. Zij constateert ook dat mensen verschillend zijn. Is dat idee per se rechts? Het wordt door bepaalde groepen in de samenleving voorzien van een rechts etiket, maar in wezen is het niet rechts. Rechts houdt in: het verbieden van mensen die anders denken dan jij. Dat is precies wat de zogenaamde antifascistische partijen doen. Zij willen andersdenkenden het woord ontnemen. Zodra iemand een andere visie heeft, moet hem de mond worden gesnoerd. Dat deed Stalin ook. Dat doen de machthebbers in Saoedi-Arabië eveneens.  

De ideeën van FvD en de Partij voor de Vrijheid en verwante partijen in Europa worden door Floor Rusman Nieuw rechts genoemd. Ik pleit ervoor de partijen te voorzien van een ander etiket: Nieuw Links. Nieuw Links staat inderdaad niet zo ver af van de 68’ers en kan zeer zeker gezien worden als een spiegelbeeld van ’68. Aan de andere kant is vooral Forum voor Democratie een voortzetting en ja – misschien een erfgenaam van ‘68.

Nieuw Links pleit ervoor de stem van het volk meer te laten klinken. Welke progressief denkende kan daar tegen zijn? Onze zogenaamde liberale democratie luistert hoofdzakelijk naar lobbyisten en lobbyisten zijn de mensen met het grote geld. Onze liberale democratie heeft het briefgeheim sinds de invoering van sleepwet al om zeep geholpen. Daarom dienen we er wel zorg voor te dragen dat godsdienst- en persvrijheid blijven bestaan. Dat geldt ook voor het vrije woord. Sprekers moeten kunnen zeggen wat zij willen. We zien de censuur van alle kanten toeslaan.

Is het per se rechts om antizionist te zijn? Is het per se rechts om antifeminist te zijn? Is het per se rechts om tegen gayparades te zijn? Is het per se rechts om tegen salafisten te zijn? Is het per se links om tegen Soros te zijn? Tegen Trump te zijn? Tegen de uitbreiding van de E.U.?

Zo kunnen we nog wel een hele tijd doorgaan. Links en Rechts bestaan niet. Vroeger was het progressief om op te komen voor de rechten van de vrouw. Nu is het progressief om de oude gezinswaarden weer in ere te willen herstellen. In de jaren zeventig zagen we steeds meer topless vrouwen op het strand. Nu heeft vrijwel elke vrouw haar bovenstukje weer aan. Vroeger werd je expliciet veroordeeld wegens je andere mening, nu word je al gauw weggezet als een trol, een Scandinavisch gedrocht dat de mensheid bedreigt.

Mij gaat het erom dat we streven naar een betere wereld, waarin iedereen een goed bestaan heeft, waarin iedereen de vrijheid van spreken kent, waarin iedereen schone lucht kan inademen, waarin je met een gerust hart in de Rijn kan zwemmen, waarin de een zijn ideeën niet oplegt aan de anderen. In hoeverre Nederlandse politieke partijen hieraan voldoen, laat ik over aan de lezer. Groen Links en D’66 passen in ieder geval niet in dit plaatje. We mogen blij zijn dat we in Nederland nog geen Russisch artikel 282 hebben, op grond waarvan mensen die het niet eens zijn met Poetin en dat ook openbaren, in de gevangenis worden gezet.

Nieuw Links zou de brenger moeten zijn van radicale verandering, maar dan wel mét persvrijheid en vrijheid van godsdienst.

Boelgakov (1891-1940) zei ooit: “ je moet niet iets vragen aan de machthebbers, je moet het eisen!”
In tegenstelling tot Baudet, ben ik van mening dat vrijdenkers noch op rechts, noch op links zitten. 

Vrijdenkers zijn geen ‘normies’, behoren niet tot het ‘klootjesvolk’ en keren zich af van vertrossing en dogmatici en van de geesten die niet van huid veranderen.

Dordrecht 10 mei 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...