woensdag 19 juni 2013

Rusland, land van inspiratie



Als we het hebben over het land van de ongekende mogelijkheden, dan denken we aan Amerika. Toch kunnen we evenzogoed Rusland het land van de ongekende mogelijkheden noemen. In Rusland is meer dan de helft van de bevolking hoog opgeleid. Hoog opgeleid wil zeggen: ten minste beschikkend over hbo. Enkele cijfers, overgenomen van www.prospekt-online.nl: Van de volwassen Russen heeft 88 procent ten minste middelbaar onderwijs gevolgd en 54 procent hoger onderwijs. In de OESO-landen liggen deze percentages met respectievelijk 74 en 31 procent een stuk lager. Het opleidingsniveau in Rusland stijgt nog steeds. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat veel uitvindingen die in Amerika worden gedaan, op het conto van Russen kunnen worden geschreven. 

In de NRC van 1 februari jl. las ik dat China het land is met de meeste hackers. Deze hackers zijn echter nog niet zo goed als Amerikaanse of Russische hackers. Alhoewel de kwaliteit van het Russisch universitair onderwijs verslechtert, dat met name wordt veroorzaakt door verouderde lesmethodes, is universitair onderwijs in Rusland populair. Wat voor ieder land geldt, geldt ook voor Rusland: hoe hoger de opleiding, hoe hoger de verdiensten. In Rusland groeit de economie met vier procent per jaar en de beroepsbevolking krimpt. De verwachtingen van de huidige generatie zijn daarom met recht hoog gespannen. Onderwijs inspireert, goed onderwijs inspireert nog meer, maar de kans om goed te kunnen verdienen is een extra drijfveer. Die kans is groot. Volgens een onderzoek uitgevoerd door UNCTAD, stond Rusland in 2010 op de 7e plaats van landen met de grootste instroom aan buitenlandse directe investeringen. Deze bedroegen 41 miljard dollar. Ik voorspel dat Rusland in de komende jaren verder zal stijgen naar een 3e of 4e plaats. De Russische regering heeft een aantal gebieden als Special Economic Zones (SEZ) aangewezen om buitenlandse investeringen aan te trekken op het gebied van industrie, technische innovatie en toerisme. Bedrijven die in deze zones investeren worden vrijgesteld van invoerrechten en krijgen een tegemoetkoming in belasting. De Olympische Winterspelen van 2014 is nu een belangrijke stijger als het gaat om de buitenlandse investeringen. 

Mijn idee dat Rusland meer investeringen zal aantrekken is gebaseerd op de volgende feiten: Rusland heeft beloofd de salarissen van universitair docenten binnen enkele jaren te zullen verdubbelen. Hierdoor zal er minder “brain drain” zijn, kennisvlucht naar het buitenland. Juist deze week zijn de salarissen van docenten met een behoorlijk percentage verhoogd. In Europa gaat de economie bergafwaarts. Amerika zit nog steeds met een gigantisch hoge staatsschuld. In China gaat het op zich goed, maar China is nog steeds te confucianistisch ingesteld. Zelfstandig denken komt maar langzaam van de grond. Rusland heeft veel kennis in huis, beschikt over voldoende grondstoffen en heeft de juiste mentaliteit om in korte tijd veel voor elkaar te krijgen. Wat dat betreft is Rusland verworden tot Amerika “avant la lettre”, een staat waarin goede betrekkingen en een stapeltje roebels de smeerolie vormen van de economie. 

Aan ieder systeem kleven ook nadelen. In Rusland is dat het gebrek aan langetermijnvisie. Misschien kunnen we ook spreken van de wispelturigheid en de spontaniteit en de gemakzucht van de Rus. In dit kader herinner ik me de nationale feestdag in Bulgarije, Georgidag. Enkele jaren geleden waren we daar op deze dag, 6 mei, en schoven aan bij een feestdis in het huis van de burgemeester van Belozem. Er werd een verrukkelijke wijn geschonken. De wijn was zelfgemaakt. Op mijn vraag of ze deze wijn misschien niet zouden willen verkopen, antwoordde de maker van de wijn verontwaardigd: “natuurlijk niet. Goede wijn drinken we zelf op met onze vrienden. We genieten ervan. Als we de wijn verkopen, kunnen we niet genieten.” Dat is ook de mentaliteit van de gemiddelde Rus: geniet van het gezelschap van vrienden en familie, geniet vandaag en denk niet aan de ellende van morgen. Deze ellende kent de Rus door en door. De hele geschiedenis van Rusland wordt er door gekenmerkt. Toch slaagt de Rus erin steeds weer op te staan, zoals “Nevaljaschka”. Dat is het poppetje dat ieder kind krijgt in Rusland. Het poppetje valt nooit om. Net als de Matrosjka: uit iedere pop komt weer een andere pop. Dat is de kracht van Rusland. Dat is de kracht die inspireert: de kracht van het heelal. 

Dordrecht, 2 februari 2013 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...