dinsdag 18 juni 2013

Wordt Wolgograd weer Stalingrad?



Steden veranderen niet zo snel van naam. Het veranderen van een naam van een stad heeft behoorlijk veel consequenties. Briefpapier moet worden veranderd, atlassen moeten worden herzien en last but not least zal de stad zich opnieuw moeten profileren onder zijn nieuwe naam. Toch zijn er wel steden geweest die hun naam diverse keren hebben zien wijzigen. Het bekendste voorbeeld is Istanbul dat ooit Constantinopel heette en daarvoor Byzantium. Andere voorbeelden zijn de stad Varna in Bulgarije, die ooit Stalin heette en daarvoor Odessus, en Sint Petersburg dat een relatief korte periode door het leven ging als Leningrad.

De stad Wolgograd is gesticht in 1589 als “Tsaritzin”. Zo heette de stad tot 1925. Vanaf dat moment is Tsaritzin herdoopt als Stalingrad. Acht jaar na de dood van Stalin, in 1961, vond men het tijd Stalin niet langer als lichtend voorbeeld te zien en zo doende veranderde de naam van de stad in Wolgograd. “Grad” is overigens het Russische woord voor “stad”. Wolgograd heet dus letterlijk “stad aan de Wolga”.

We schrijven nu 2 februari 2013 en dat is precies 70 jaar na de overwinning van de Russen op de Duitsers in het toenmalige Stalingrad. Veteranen hebben nu geopperd de naam Wolgograd weer te veranderen in Stalingrad. Reden? Niet omdat Stalin wordt gerehabiliteerd, maar omdat de naam Stalingrad wordt geassocieerd met het verlies van meer dan vijfhonderdduizend Russische mensenlevens in de slag om Stalingrad. Deze slag staat bekend als de bloedigste veldslag in de wereldgeschiedenis tot nu toe, een afschuwelijk dieptepunt in de Tweede Wereldoorlog, maar ook een belangrijk keerpunt. Vrijwel niet een huis stond nog overeind. Het huis van Paulov is nu een herdenkingsmonument omdat zijn huis als enige nog overeind stond.

Door de naam Stalingrad weer toe te kennen aan Wolgograd blijft de herinnering aan deze slag levend. De vraag is nu of het voorstel doorgaat. Wat in ieder geval wel is besloten, is dat de stad op een aantal dagen Stalingrad heet, en wel op 2 februari , op 9 mei en nog enkele andere herdenkingsdatums. De verwachting is dat deze naamsverandering op den duur permanent zal zijn.
Is dat wel een goed idee? Ik vind dat niet. De naam Stalingrad maakt de stad somber. De naam Stalin doet denken aan staal. Stalin was dan ook de man van staal. Dankzij deze eigenschap wonnen de Duitsers de slag in het oosten en dat is goed. Toch vind ik Staritzin beter. Staritzin verwijst naar de plek waar de stad ooit is ontstaan: het kleine zusje van de Wolga, de Staritza. Volgens een legende zou Ivan de Verschrikkelijke de stad hebben gesticht en hem hebben genoemd naar de titel van zijn vrouw, Tsaritza. De Tsaritza heette Anna en Iwan mag dan bekend staan als de Verschrikkelijke, maar in werkelijkheid was hij een democraat in hart en nieren en helemaal niet zo verschrikkelijk.   

 Dordrecht, 2 februari 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...