dinsdag 18 juni 2013

Belozem, een authentiek dorp in de Thracische vlakte van weleer



Belozem, witte aarde en ooievaarsdorp! In 2004 kwam ik in Belozem. Ik werd ontvangen met tomaten. De tomaat die Bulgaren kweken is te beschouwen als het volmaakte eindproduct die de tomaat heeft doorgemaakt sinds de introductie van deze vrucht in Europa. Vrijwel alle Nederlanders vinden de smaak van de Franse of de Italiaanse tomaat vele malen beter dan de Nederlandse. De Bulgaarse tomaat is de tomaat onder de tomaten.

Ik werd dus ontvangen met tomaten. Dat was geen pond, geen kilo, maar kilo’s tomaten. In dit dorp, in dit land, is er niet één buur, maar talloze buren. Alle buren brengen de nieuwe bewoner tomaten. Belozem ligt zo’n twintig kilometer van Plovdiv en heeft 4.700 inwoners. Belozem Betekent “witte aarde”. Dit is mij uitgelegd door de burgemeester van Belozem, Ivan. Hij vertelde mij dat er ooit een tijd was dat mensen werden vervolgd en dat Belozem aan de vervolgden een veilig onderkomen bood. In dit dorp, op deze grond, waren zij veilig. Belozem is daarmee altijd al een dorp geweest waar mensen zeer gastvrij zijn. Misschien dat dit de reden is waarom ooievaars zich hier in grote getale nestelen. Ooievaars bieden mensen van oudsher bescherming. In Nederland staat de ooievaar uitsluitend bekend als de vogel die de mens kinderen brengt. Een ooievaar is echter meer, hij is ook symbool van vruchtbaarheid. In veel andere landen wordt de ooievaar gezien als een vogel die de mens beschermt. Zodra ik een ooievaar ontwaar op een lantaarnpaal boven de A-13, op mijn weg van school naar huis, hoef ik niet bang te zijn voor ongelukken. Net zo goed is het verstandig om in het huwelijk te treden in een kerk waar ooievaars zich hebben genesteld. Je bent dan verzekerd van nageslacht.....

In Belozem staat zo’n kerk. Belozem kent twee kerken: een katholieke en een orthodoxe kerk. De ooievaars nestelen bij voorkeur op de orthodoxe kerk. Je zou dus op orthodoxe wijze in het huwelijk moeten treden.... Ondertussen weten u en ik natuurlijk ook wel dat vogels een nest kiezen uit oogpunt van beschikbaarheid. De katholieke kerk in het dorp biedt gewoon geen goede mogelijkheden om te nestelen. Deze kerk is helemaal gemoderniseerd en biedt geen kansen. De orthodoxe kerk is oud en beschikt niet over het geld de kerk op te knappen; hierdoor zijn er voor de ooievaar voldoende plekjes over. In feite dus een centenkwestie waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat veel geld niet betekent: veel natuur. Ooievaars kozen niet alleen de kerk uit als nestmogelijkheid, maar het hele dorp en de omgeving. Overal in het dorp kun je ooievaars zien. Ze nestelen op huizen, op de school en op schuren. Het dorp is dan ook gekozen als ooievaarsdorp van Bulgarije en is daarmee op de internationale lijst van ooievaarsdorpen beland. In 2005 heeft het dorp deze erkenning gekregen in de vorm van een oorkonde die door Euronatur, een Duitse organisatie, is uitgereikt. De oorkonde prijkt nu aan de muur van het vertrek van burgemeester Ivan. Officieel is de benaming: “European village of the White Stork” by the Foundation for European Natural Heritage (EURONATUR) – Germany.

Sinds deze toekenning wordt in het dorp “het festival van de witte ooievaar” georganiseerd, dat ieder jaar begin mei plaatsvindt. Het dorp biedt niet alleen veel aan mensen die graag ooievaars willen zien, maar heeft ook nog een landelijke omgeving, eenvoud, zuivere lucht en prettige en gastvrije mensen. Tien kilometer verderop is bovendien een natuurgebied waar veel roofvogels te zien zijn. Bulgarije mag dan sinds 1 januari 2007 lid zijn van de Europese Unie en Belozem mag dan sinds 2006 aangesloten zijn op een permanente Internetverbinding, het platteland is niet veel veranderd. Als je in Nederland een gesprek wil met de burgemeester, moet je eerst een afspraak maken en dan is het nog maar de vraag of je binnen een maand aan de beurt bent. In een Bulgaars dorp als Belozem, kun je ’s morgens zo bij de burgemeester binnenlopen. Hij heeft altijd een gewillig oor. Ten slotte heeft Bellozem  niet alleen de ooievaar, maar biedt het dorp sinds een aantal jaren een internationaal muziekfestival. Belozem is beslist de moeite waard om eens te bezoeken. Een dorp in het midden van de Thracische vlakte, een dorp waar we de ware Bulgaarse cultuur kunnen vinden. Vanuit Belozem is het niet zo ver om in Assenovgrad te komen. Assenovgrad is de huwelijksstad van Bulgarije. Meer informatie over Assenovgrad in een ander artikel. 

Dordrecht, maart 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...