zondag 30 juni 2013

De Snowden story, aflevering 2



Het is wel grappig wat er nu gebeurt. Europa maakt zich druk over de afluisterpraktijken van Amerika, alsof ze dat niet wisten. Ik had ooit twee oma’s en opa’s. Mijn opa en oma uit Zeeland hadden in Zierikzee een speelgoedwinkel, annex huishoudelijke artikelen. Ze woonden boven de zaak en aan de zijkant van het gebouw was een spiegeltje bevestigd. Toen ik vroeg waarom dit spiegeltje daar hing, antwoordde mijn oma: da’s een spionnetje, mien jongen”. Dit beeld en dit gesprek kwam plotseling in mij boven. Spioneren is iets van alle tijden en van alle mensen. Iedereen doet het.

Bij mij aan de overkant woont een buurvrouw die alles in de gaten houdt. Een vorm van sociale controle. Dat is goed. Een land doet in feite hetzelfde. Men wil graag weten wat er in de omgeving gebeurt en aangezien de omgeving van sommige landen bestaat uit de rest van de wereld, wordt de hele wereld bespioneerd.  

Het is een spel. Hoe moeten we nu weer reageren? Zo wordt door Europa gedacht op de nieuwste berichtgeving. Men weet er geen raad mee. Misschien moet Europa zich wel verontwaardigd tonen omdat anders zou blijken dat men al lang op de hoogte is. Aan de andere kant kan de burger de conclusie trekken dat Europa hiermee aantoont dat Duitsland, Frankrijk, Nederland en nog veel meer landen beschikken over een slechte geheime dienst. Een goedwerkende geheime dienst weet immers al lang dat Amerika Europa bespioneert. Doen Europese landen niet hetzelfde? Als ze niet hetzelfde doen, is dat nog een reden om onze geheime diensten te diskwalificeren.

Nu wordt hoog van de toren geblazen. “Onze bondgenoten vertrouwen ons niet!” Ha, ha! In de wereld van de diplomatie bestaan geen vrienden. Is dat niet een van de eerste statements die elke diplomaat in les 1 wordt verteld? Nee, dit is werkelijk grappig. Deze Edward Snowden maakt het leven weer iets aangenamer. Het is een komedie, maar wel eentje die behoort tot de categorie "pulp".

Helemaal lachwekkend zijn de dreigementen van Amerika. Waarin een groot land klein is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...