woensdag 19 juni 2013

Voor het nieuwe Rusland, de Nieuwe hoofdstad.



De nieuwe hoofdstad van Rusland moet naar Siberië verplaatst worden. Dat is de visie van de nieuwe burgemeester van Moskva, Sergeje Shojgu. De overplaatsing van de hoofdstad is geen doel, maar een middel, een mechanisme. 

Alle sectoren van de samenleving zouden hierdoor worden verbeterd: de vorming van een nieuw en modern Rusland (Russische Federatie). Deze veranderingen vereist het Russische huidige leven. Dat is een groot project. Een slimme Siciliaanse "vader", Archimedes van Syracuse, zei: "Geef me een steunpunt en ik zal slagen. Nu is de tijd gekomen dat Rusland eigen nieuwe steunpunt moet vinden. Waar is dit kleine punt in Rusland, van waaruit de Rus kan en moet dansen, zodat een mooi en waardig leven te verkrijgen is in zo'n groot land? Misschien vinden we dit ergens in Siberië. 

Moskva werd oud, zowel in technische als in morele zin. Dat is de absolute noodzakelijkheid: de geschiedenis leert ons dat als een land niet naar de toekomst kijkt, zichzelf niet ontwikkelt en niet leert van de ervaring uit het verleden, het op zal houden te bestaan. Als we dus ons gezonde verstand gebruiken en uitgaan van de hedendaagse realiteit, is de overdracht van de hoofdstad van Moskou naar Siberië, absolute noodzaak. Moskou is het derde Rome, een vierde komt niet. Deze stad heeft een speciale sacrale betekenis voor Rusland en de hele wereld. Heel veel mensen willen om deze redenen de status van Moskou niet veranderen. Maar Kiev had in het verleden ook sacrale betekenis en hetzelfde gold voor Novgorod, Suzdal, Vladimir en St. Petersburg. Ooit was Tobolsky de Heilige hoofdstad . Meer dan 200 jaar was Tobolsk de hoofdstad van Siberië en voor de Yermak, een lid van de kozakken, was Tobolsk centrum van het Siberische Khanat. Er zijn nu nog steeds mensen die Tobolsk als de spirituele hoofdstad beschouwen. Op veel oude kaarten, ook buitenlandse prijkt Tobolsk als hoofdstad van Groot Tartarije. Dat was in de tijd van voor Catharina de Grote. Soms werd de stad aangeduid als Moskoviet Tartarije. In de Russische geschiedenis verplaatste Rusland een aantal keren haar eigen hoofdstad. Dat waren Ladoga (862—864), Novgorod (862—882), Kiev (882—1243), Vladimir (1243—1389). Ook Moskva (1389—1712), S.Peterburg (1712—1918), Moskva (sinds 1918). 

Peter de Grote opende in 1712 het raam naar het Westen en richtte een nieuwe Europese hoofdstad op: St. Peterburg opgericht. Misschien is nu de tijd gekomen dat Rusland het raam naar het Oosten moet openen. Er zijn verschillende voorstellen gedaan: Vladivostok, Ekaterinburg, Ural, Tobolsk of andere. De keuze is nog niet bepaald. Toch is het vrijwel zeker dat het project "hoofdstad van Moskou naar Siberië" doorgaat. Het wordt gezien als een risicoproject, maar wie geen risico neemt, drink geen champagne. De tijd roept Rusland dit risico te nemen.

Oorspronkelijk gepost februari 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...