dinsdag 18 juni 2013

Nederland, moeras onder controle



Vanaf 2008 is al sprake van een crisis. Het is nu zomer 2013. De winter duurde nog nooit zo lang en in die zin is de winter een metafoor voor de crisis. Er zou eindelijk sprake zou zijn van een voorzichtig economisch optimisme. Er is een historisch sociaal akkoord. Toch gaan de bezuinigingen door. De onzekerheid is niet weg.

Wat is er aan de hand? Ooit was er een tijd waarin de mensen hun geld konden toevertrouwen aan de banken. Ooit was er een tijd waarin de mensen de politie konden bellen wanneer er onraad was. Ooit was er een tijd waarin de mensen vertrouwen hadden in bestuurders. Ooit was er een tijd waarin tandenborstels niet werden geteld. Ooit….. Ooit is voorgoed voorbij. Het Nibud stuurt nu het bericht de wereld in dat we er goed aan doen contant geld in huis te hebben, terwijl juist door de overheid en de banken wordt gepropageerd dat we alles elektronisch moeten betalen. We moeten weer vertrouwen krijgen. Dat is de boodschap! Maar wat je ooit verloren hebt, is niet zo gemakkelijk terug te vinden. Hij die zijn bril is kwijtgeraakt, probeert zich te herinneren waar en wanneer hij de bril nog had. Hij piekert en piekert: wanneer had ik hem nog? Dat moet ergens geweest zijn voor 2008. Toen was alles nog redelijk helder. Toen konden we nog zien. Of is het proces al eerder begonnen?

Natuurlijk komt de aftakeling niet plotseling. Daar gaat een leven aan vooraf. Ook in 1996 moesten burgemeesters al aftreden omdat ze corrupt waren. Ook in 1995 hadden multinationals al een postbus in Nederland zodat ze geen belasting hoefden te betalen. Ook in 1994 werden al valse berichten de wereld in gestuurd over het bezit van kernwapens van landen die het westen niet welgevallig waren. Nu weten we het zeker: banken zijn niet meer te vertrouwen, niet in die zin dat banken daadwerkelijk geld van ons roven en dat op legale manier, maar ook nog eens in die zin dat hackers kunnen zorgen voor verkeerde saldo’s, voor onterechte roodstanden en dies meer zij. Nu weten we het zeker: was het vertrouwen in de overheid al niet optimaal. Nu is ditzelfde vertrouwen op weg naar het middelpunt der aarde.

De afdaling die nog niet eens zo lang geleden begon, verzandt in een moeras. De opzichters en regenten staan daarboven, op een platform en weten van geen wijken. Jachtopzieners kennen de mazen van de wet. De jacht is geopend. Het bevel is gegeven: “Tel de tandenborstels! Ga langs bij diegenen die ons alleenrecht betwisten!” “Hoe durven de oudjes die twee miljoen te vragen. Waarom kunnen ze niet gewoon een alleenstaande bejaarde blijven?” Waarom moeten ze op die leeftijd nog “hokken”? Controlle muss sein! En dan die bijstandtrekkers en studenten. Hoeveel geld kosten die wel niet? Inderdaad. Het is goed dat er controleurs worden aangesteld. Stel je voor dat de ene bejaarde de andere verzorgt en net doet alsof zij nog alleen woont, terwijl zij toch drie keer per week naar zijn appartement gaat en daar de maaltijd gebruikt. Dit soort wantoestanden moet worden aangepakt!

Ach, op welke trede zijn we aangeland? Is het meelijwekkend wanneer een staat controleurs aanstelt om erop te letten dat bejaarden niet te veel geld ontvangen? De ene bejaarde mag de andere wel verzorgen, maar mag de maaltijd niet samen nuttigen. Dat zou profiteren zijn. Ach, waarom moeten wij eigenlijk belasting betalen wanneer in de media berichten staan als “Prinses Margriet omzeilt de belasting”? Waarom moeten wij belasting betalen als we constateren dat Europarlementariërs zich ’s ochtends melden voor een dagvergoeding die hoger is dan het bedrag waarvan een bejaarde een maand moet leven en vervolgens van diezelfde dagvergoeding de hele dag gaan shoppen? Waarom zouden we ons überhaupt nog aan de wet houden wanneer we lezen dat de rijken dat niet doen en worden beschermd door onze wetgeving? Het antwoord is: controle.

Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden, misschien zo’n vijftien jaar terug, stond Nederland bekend als stabiel en betrouwbaar. Natuurlijk werd ook toen al door diverse overheidsfunctionarissen gefraudeerd, maar dat gebeurde niet op grote schaal. Ook toen omzeilden leden van het koningshuis en bepaalde bedrijven de wet waardoor ze minder bijdroegen aan onze economie. Ook toen al casseerden Europarlementariërs hun dagvergoeding zonder daar wat tegenover te stellen. Nu lijkt het echter zo alsof we in een situatie zijn beland waarin het bon ton is geworden. Iedereen doet het, dus waarom kan ik dat ook niet doen? Het antwoord is: controle. Dat is de macht: controle. We worden niet alleen gecontroleerd op snelwegen, maar ook als we de grens passeren, als we financiële transacties uitvoeren die meer bedragen dan € 5000,--, als we telefoneren, als we onze e-mails versturen. Alleen de pincode die we intypen wordt niet gecontroleerd, maar die is dan ook al bekend. In Duitsland is onlangs een wet aangenomen die de overheid in staat stelt pincodes en puk codes van telefoons op te vragen. Aangezien het betalen met behulp van een mobiele telefoon steeds meer wordt gepromoot, is het evident dat de overheid ook onze pincodes kent. Het postgeheim is lang geleden al opgeheven, niet wettelijk, maar wel in de praktijk. Postpakketjes mogen worden gecontroleerd. Brieven mogen worden opengemaakt.

Nu wil onze minister van justitie, Ivo Opstelten, ook inzage kunnen hebben in onze computers en dat alles ter bescherming van onze rechtsstaat. We zien dat dat steeds meer mensen uit Nederland vertrekken. Ik voorspel dat het aantal emigranten nog opzienbarend zal stijgen. Ooit was het meest welvarende deel, het meest productieve deel van Nederland, onze Randstad, een moeras. Nu is het wederom een moeras. Alleen de rijken en de bestuurders kennen de veilige plekken. Zij lopen van de een naar de andere kant zonder kleerscheuren. De rest houdt nauwelijks het hoofd boven de modder. Aan de kant vinden we de zandhopen waarin struisvogels spreekwoordelijk hun kop in het zand steken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...