dinsdag 18 juni 2013

Het Russische Takkenfeest: Het Wilgenkatje verjaagt de demonen.



Als ik in de googlezoekmachine intik “takkenfeest” krijg ik een groot aantal links die verwijzen naar voorjaarsfeesten, naar Lowlands, naar de een of andere kerstshow en naar alle zaken die verwijzen naar de natuur. Ik krijg geen enkele link naar het takkenfeest zoals de Russen dat vieren. Dat is exemplarisch voor het gebrek aan informatie over de Slavische en daarmee ook de Russische cultuur. Daarom is het misschien wel een aardig idee om hier iets over op te schrijven. 

Het takkenfeest, zoals de Russen dit feest noemen, vindt plaats een week voor Pasen. Dit jaar was dat op 28 april. Zoals met alle feesten het geval is, is ook deze traditie vermengd met een kerkelijke gebeurtenis, de intocht van Jezus in Jeruzalem. In Nederland wordt deze gebeurtenis herdacht met de term Palmpasen. Duizenden jaren geleden, voordat er überhaupt sprake was een christendom, wisten de mensen al dat de wilg zogenaamde magische krachten bezit. Na een lange en koude winter, is de wilg een van de eerste bomen die bloemen geeft in de vorm van de ons zo bekende wilgenkatjes. Daarom zagen en zien veel mensen deze boom als een boom die mensen kracht geeft en die mensen kan beschermen tegen het onheil. Op de dag van het Takkenfeest of de dag ervoor gaan Russen de natuur in en snijden enkele bloeiende takken van deze wilgenboom af. Deze worden mee naar huis genomen en daarna naar de kerk. Daar worden de takken door de priester met wijwater gezegend, net zoals dat bij de katholieken het geval is met buxustakken. Als men weer thuis is, wordt er eerst een wilgenkatje genuttigd. Hierna krijgt iedereen tikje op de schouder met een wilgentakje, dieren ook. Hierna kan pas gegeten en thee gedronken worden. Het feest begint. 

Voor Nederlanders is dat een vreemd idee, een wilgenkatje opeten, maar Russen vinden dat heel gewoon. De wilgentakken worden in een vaas gezet, op een lijn met de iconen. Hierdoor wordt het huis en de hele familie beschermd tegen het kwaad en tegen mogelijke brand. De tikjes die men elkaar geeft, zorgen eveneens voor bescherming en gezondheid. Huisdieren worden niet overgeslagen. Zij zullen over meer krachten beschikken. Kippen krijgen meer eieren, koeien geven meer melk. Een oude Slavische legende luidt als volgt: Onder het ijs wonen demonen, hulpjes van het kwade. Zij zitten de hele winter gevangen onder de grond en onder het ijs. Wanneer het ijs smelt, proberen ze naar buiten te komen om het warm te krijgen. Het eerste wat deze satertjes zien, is een groene wilgenboom. Deze groeien immers langs de oevers van de rivieren. Logischerwijs springen ze dus in een wilgenboom. Wij kunnen ze niet zien, maar ze zitten er wel. Ze doen ons geen kwaad, omdat ze nog niet veel krachten bezitten. Om deze demonen te doen verdwijnen, snijden mensen dus enkele takken af en nemen ze mee naar de kerk. Daar worden de takken gedoopt met water zodat alle demonen verdwijnen. Water vormt niet alleen een draad tussen twee werelden, maar ook de draad tussen alle levende wezens. Hierdoor verdwijnen de demonen in alle bomen langs de oevers van de rivieren. Ook het water is nu vrij van demonen en iedereen kan er weer veilig in zwemmen. 

De wilg is hiermee een belangrijke boom. In vroeger tijden deden gooide men enkele wilgenkatjes in de pap. De katjes bevatten natuurlijke antibiotica en vitamine. Er zijn nog steeds boeren die op iedere hoek van hun akker een wilgentak planten zodat hun akker wordt beschermd tegen het boze en tegen eventuele vloeken van kwaadwillende mensen. Uiteindelijk worden enkele takjes bij de iconen gezet die daar een jaar blijven staan tot het moment dat ze worden vervangen door verse takken op een volgend takkenfeest. 

Vele lezers, misschien u ook, hebben dit artikel met een glimlach gelezen. “Goh, dat er nog steeds mensen bestaan, die dit geloven en ook nog toepassen!” We moeten echter niet vergeten dat veel hoog opgeleide mensen rituelen beoefenen die – als we er goed over nadenken – net zo goed kunnen worden bestempeld als belachelijk of kinderachtig. Priesters die mensen de biecht afnemen, een Engelse advocaat die een pruik opzet en een koning die naar mensen zwaait vanuit een gouden koets. Mensen kunnen niet zonder rituelen. Voorjaarsrituelen geven ons het gevoel dat het leven ons weer zijn vruchten schenkt. Ook in de katholieke traditie verwijst de paasstok in de vorm van een kruis – die overigens niet per se naar de kruisiging van Christus verwijst, maar naar de vier windrichtingen – naar de vruchtbaarheid. Bovenaan de stok zit een broodhaantje en daar omheen hangen vruchten en noten. Vieren katholieke Nederlanders Palmpasen met een buxustak, een levensboom, Russen gaan een stap verder en gebruiken het wilgentakje om hen in de rest van het jaar te beschermen. Demonen delven het onderspit tegen het wilgentakje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...