woensdag 19 juni 2013

Doopdag



Russische Jordaan 

Er wordt wel eens gezegd van een of ander land dat “alles later verloopt dan ergens anders”. Als er één land is waar deze uitspraak op van toepassing is, is dat Rusland. Conform de orthodoxe jaartelling, vindt kerstmis 13 dagen later plaats en nieuwjaarsdag wordt gevierd als de maand januari alweer bijna halverwege is. Waar het fenomeen Nieuwjaarsduik vandaan komt, weet ik niet. In Rusland vindt deze duik echter pas op 19 januari plaats. Dit jaar wordt de dag zelfs gesponsord door Unox, een internationale primeur. 

Op 19 januari vindt jaarlijks de Nationale IJsduik plaats. 19 januari is de dag dat Jezus zich zou hebben laten dopen in de Jordaan. Vorig jaar ging president Medvedev op deze dag ook te water, maar dan wel in het warme Jordaanwater van het land waar hij op dat moment op staatsbezoek was en aan precies dezelfde oever als Jezus destijds. Volgens de orthodoxe kerk verlost een ijsduik je van alle zonden en maakt het lichaam en ziel rein. Alleen al in Moskou zijn er 56 plekken waar rond dit tijdstip op bevroren meren, kanalen en riviertjes een heilig wak is gehakt. 

Het gaat hier wel wat anders toe dan in Scheveningen. Rennen de meesten in Scheveningen het water in om zo snel mogelijk weer terug te rennen; In Rusland gaan de mensen rustig het water in, gaan volgens de voorschriften drie keer kopje onder en komen daarna net zo rustig weer uit het water. Een populaire duikplek is Kolomenskoje, een landgoed van de Russische tsaren - ook zij deden trouwens aan ijszwemmen. De vraag is hoe oud deze traditie eigenlijk is. De ijsduik heeft namelijk niets te maken met de kerk. De ijsduik is niets anders dan een traditioneel zuiveringsritueel. In Japan dat bekend staat als het land waar de mensen gek zijn op water en baden, is het gebruikelijk dat monniken in de sneeuw met niets anders gekleed dan een lendendoek, het ijskoude water inlopen van een halfdichtgevroren rivier. De kerk heeft zich het ritueel “toegeëigend” en de dag van doop van Jezus hieraan gekoppeld. 

Ook de wetenschap heeft zich hiermee beziggehouden. Men heeft monsters genomen van het water op verschillende data. Wat blijkt? Precies op 19 januari had het water een andere samenstelling die ertoe zou leiden dat het water geneeskrachtiger is. Dat is niet zomaar een onderzoek geweest. Men heeft het water onderzocht in verschillende laboratoria en de resultaten bevestigen stuk voor stuk dat rond deze datum het water krachtiger is. Er worden zelfs tijdstippen bij genoemd en in schrikkeljaren zou dit tijdstip verschillen van dat van “gewone” jaren. Op internet zijn deze onderzoeken gepubliceerd (in het Russisch). Misschien moeten we deze opzienbarende informatie eens voorleggen aan onze collega’s scheikunde en biologie. Of het water nu wel of geen weldadige uitwerking op ons heeft, doet er wat mij betreft niet zo veel toe. Ik vind het een bijzonder fenomeen en ik denk dat een ijsduik de mens goed doet, maar zelf ril ik al bij de gedachte. Ik blijf dan liever een beetje minder gezond. 

Oorspronkelijk gepost op Monday, February 27, 2012 3:57 PM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...