dinsdag 18 juni 2013

Volja, vrijheid, kracht en geweten



Rilke heeft ooit gezegd: Rusland is zo groot dat het overal grenst aan God. Door die omvang verdwijnen tijd en ruimte en de mens krijgt er direct contact met het transcendente. De mens staat zogezegd niet alleen dichter bij God, maar ook dichter bij de natuur. Natuur vind je in Rusland overal, zelfs in de centra van de grote steden. Hier is alles aangeharkt. Alle tuintjes zijn afgebakende stukjes grond, liefst omgeven door een hekje of een muurtje. In Rusland daarentegen overheerst de chaos, maar de chaos geeft de Rus tegelijkertijd zijn vrijheid.

In de NRC van 29 maart las ik een interview met Andreï Makine, een van de vele Russen die in het buitenland wonen, in dit geval Parijs. In dit interview zei Andreï  dat er in het Russisch twee woorden voor vrijheid bestaan. Het ene is svoboda dat letterlijk kan worden vertaald met vrijheid. Deze vrijheid verwijst naar juridische vrijheid; dat wil zeggen: de mens is vrij in juridische zin. Het andere woord is volja dat eigenlijk onvertaalbaar is, maar dat wel te maken heeft met vrijheid. In het woord volja zijn woorden te herkennen als  volontair, volonté en het woord willen. Er moet haast wel enige overeenkomst in herkomst tussen deze woorden bestaan. Deze woorden, willen, volonter  brengen ons al wat dichter bij de betekenis van het woord Volja. Volja betekent namelijk veel meer dan alleen maar vrijheid en is veel meer dan juridische vrijheid. Sterker nog: volja gaat eraan vooraf.

Volja is een gevoel  van vrijheid en is typisch Russisch. Volja betekent ook wilskracht. Als mensen volja bezitten, bezitten ze gevoel, inspiratie, hebben ze karakter en ze kunnen creëren, scheppen, want er zijn geen wettelijke grenzen.   Volja zien we overal terug in de Russische samenleving. In Rusland kun je alleen maar dingen voor elkaar krijgen als je weet hoe je met de regels om moet gaan, als je je houdt aan ongeschreven regels, als je je houdt aan volja. De verkeersdeelnemer is zich hier nog wel het meest van bewust.

Ik ben twee keer met de auto naar Rusland gereden en beide keren kreeg ik meermalen straf.  Straf is niet alleen een Nederlands woord, maar ook een Russisch woord dat veel wordt gebruikt. Letterlijk  vertaald, betekent het boete. Russen weten precies hoe ze zich aan de veelvuldige controles kunnen onttrekken. Ze weten om te gaan met volja, het zich onttrekken aan verantwoordelijkheidsgevoel op de juiste momenten, zelf je vrijheid creëren. Buitenlanders weten dat niet.

Volja zien we ook terug in de manier waarop steden zijn samengesteld. De grote doorgaande wegen, zeg maar de boulevards, liggen op vrij grote afstand van elkaar. Daartussen bevinden zich ongeordende ruimtes waar flatgebouwen staan, waar de bewoners hun garages hebben en waar alles te koop is voor de dagelijkse levensbehoefte. Ongetwijfeld bestaan er op dit vlak regels, maar de regels worden omgebogen, zodanig dat zij leefbaar zijn. Russen hebben altijd geleefd met volja. Onder het communisme was er geen svoboda, geen vrijheid, maar wel volja, de vrijheid zich te onttrekken aan regels. In die tijd was dat vele malen moeilijker dan nu, maar het was er wel.

Volgens Russen heeft Volja geen negatieve kanten. Volja is zuiver positief. Volja is “ongrijpbare vrijheid”. Naar mijn idee zijn er toch ook wel negatieve kanten. Juist door het ontbreken van verantwoordelijkheidsgevoel, door zich te onttrekken aan regels, worden de wegen niet altijd goed onderhouden. Vooral in het voorjaar is het een modderboel. In de winter wordt met zand gestrooid en zodra de dooi invalt, veranderen de wegen in modderstromen. Stoepen zijn alleen op die plaatsen te vinden waarvan men denkt dat ze nodig zijn. Positief is dat hierdoor er in Rusland overal natuur is, zelfs in de binnensteden. Hierdoor wordt de sneeuw nog steeds bezongen in de poëzie. De sneeuw zuivert de wegen, zuivert de natuur en zuivert de mens. Dankzij volja krijgt de Rus echte svoboda. 


Een Rus is niet in een hokje te plaatsen. De staat en het volk zijn twee aparte zaken. Zelfs wanneer de staat een nieuwe weg aanlegt, volgt een Rus zijn oude vertrouwde route. Hij volgt zijn eigen weg. Russen hebben dan ook geen aangeharkte tuintjes. In Rusland heerst de natuur. De Rus loopt naar buiten, spreidt zijn armen en zegt: “VOLJA!”  VOLJA is kracht, de wil om iets te doen, karakter. Russen houden van volja. Zij leven met volja, zij willen kunnen doen wat ze zelf willen, maar houden zich wel aan hun geweten, want Rusland grenst overal aan God. Het geweten gaat in Rusland voor de wet. Daarom kon Raskolnikov, de hoofdpersoon uit Misdaad en straf, uiteindelijk niet anders dan zichzelf aangeven. Niet de wet gaf hem zijn straf voor zijn misdaad, maar zijn geweten. Daarom zegt een Rus wanneer hij sterft: ha, eindelijk krijg ik volja, eindelijk ben ik echt vrij.

Dordrecht, 31 maart 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Europa, een valse belofte

  Dordrecht, 04 februari 2024 In de jaren dertig van de twintigste eeuw hield Stefan Zweig drie lezingen. De eerste vond plaats in 1932 ...